Продават имоти на бившата гара „Пионер“

 

Ще бъдат обявени търгове за продажбата на имоти, представляващи част от терена на бивша гара Пионер, това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебното правителство Николина Ангелкова по време на пресконференцията след заседанието Министерския съвет днес.

Имотите са с обща площ 37 078 кв.м. Продажбата ще се осъществи чрез търгове с тайно наддаване, при първоначална цена от 13 млн. лв.

Планира се, средствата, получени от продажбата, да бъдат вложени в текущо поддържане на жп инфраструктурата, както и за завършване на започнати ремонти на жп линиите.

Министър Ангелкова информира още, че към момента задълженията на националния железопътен превозвач възлизат на близо 600 млн. лв. Основен приоритет в железопътния сектор остават преговорите с кредиторите и получаването на положителен отговор от Главна дирекция „Конкуренция" в ЕК за отпускането на допълнителни 170 млн. лв. на „Холдинг БДЖ" ЕАД. Утре, министър Николина Ангелкова ще бъде в Брюксел, за да обсъди темата с представители на Европейската комисия.

Ангелкова заяви, че проектът за изграждане на интермодален терминал в град Варна ще бъде спрян. Причината за това е, че до 15 септември обществената поръчка няма да е приключила и не може да бъде избран изпълнител. Проектът се финансира по Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите", по която ще бъдат прекратени всички проекти, чийто договори до средата на септември не са подписани. Това е част от мерките на правителството за икономия на средства от държавния бюджет.

Източник: https://www.transportal.bg, 03.09.2014г.

ЖП транспорт

РЖД започна превоз на ремаркета

17 ремаркета бяха натоварени на жп платформи и потеглиха от гара Нефтекамск до гара Усинск, като разстоянието между двете станции е 1828 км. Ремракетата се транспортират на специални вагони с дълги бази, собственост на […]

Автомобилен транспорт

Обходният път на Бургас ще струва по-скъпо от строежа на магистрала „Хемус“

Започна строителството на северния обходен път на Бургас, съобщи агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Трасето с дължина от 4.7 км и ще струва 57 млн. лв. с ДДС. Това означава, че […]

Въздушен транспорт

Христина Янкова ще е новият председател на борда на „Летище София“ ЕАД

Христина Янкова ще е бъдещият председател на Съвета на директорите на „Летище София“ ЕАД. Това е окончателното решение на Комисията за номиниране, която я класира на първо място в проведения […]