Продават имоти на бившата гара „Пионер“

 

Ще бъдат обявени търгове за продажбата на имоти, представляващи част от терена на бивша гара Пионер, това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебното правителство Николина Ангелкова по време на пресконференцията след заседанието Министерския съвет днес.

Имотите са с обща площ 37 078 кв.м. Продажбата ще се осъществи чрез търгове с тайно наддаване, при първоначална цена от 13 млн. лв.

Планира се, средствата, получени от продажбата, да бъдат вложени в текущо поддържане на жп инфраструктурата, както и за завършване на започнати ремонти на жп линиите.

Министър Ангелкова информира още, че към момента задълженията на националния железопътен превозвач възлизат на близо 600 млн. лв. Основен приоритет в железопътния сектор остават преговорите с кредиторите и получаването на положителен отговор от Главна дирекция „Конкуренция" в ЕК за отпускането на допълнителни 170 млн. лв. на „Холдинг БДЖ" ЕАД. Утре, министър Николина Ангелкова ще бъде в Брюксел, за да обсъди темата с представители на Европейската комисия.

Ангелкова заяви, че проектът за изграждане на интермодален терминал в град Варна ще бъде спрян. Причината за това е, че до 15 септември обществената поръчка няма да е приключила и не може да бъде избран изпълнител. Проектът се финансира по Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите", по която ще бъдат прекратени всички проекти, чийто договори до средата на септември не са подписани. Това е част от мерките на правителството за икономия на средства от държавния бюджет.

Източник: https://www.transportal.bg, 03.09.2014г.

Въздушен транспорт

Съветът по транспорт към БСП: Само неотложни мерки сега ще запазят работните места в сектора

На няколко сектора ще бъде разделен Съветът по транспорт, информационни технологии и съобщения към Националния съвет на БСП. Железопътният транспорт, автомобилният, водният и въздушният са диференцирани като категории под шапката […]

ЖП транспорт

БДЖ се провали и в опитите си да наеме 5 локомотива

Закъсалите държавни железници БДЖ успяха да провалят поредна обществена поръчка през последните месеци. Компанията прекрати процедурата за наем на локомотиви, на които разчиташе за „върже графика“. Бюджетът на процедурата бе […]