Проектът за трети мост над р. Дунав между Румъния и България отново е на дневен ред.

Това стана ясно от разширена българско-румънска среща на държавни и граждански организации, депутати от двата парламента и евродепутати за изграждане на мост над Дунав в района на Силистра и Кълъраш. За срещата съобщиха от създадената в Силистра неформална група Гражданска инициатива "Дунав мост Силистра-Кълъраш".

Представители на гражданската организация заедно с представители на Областната администрация в Силистра и Силистренската община са се срещнали с общински и с окръжни ръководители на румънския град Кълъраш, домакинствана от тамошната Търговско-промишлена палата.

Мостът е определен като ключова инвестиция за връзка на транспортния коридор от Близкия изток през Турция, граничния пункт "Хамзабейли-Лесово", през Ямбол, Шумен, Силистра и Кълъраш към така наречени северни пътища.

Представени са и резултатите от Министерството на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния за класиране на четири варианта за мостови съоръжения по поречието на Дунав между България и Румъния.

Според предварителни оценки на румънската страна най-изгоден е вариантът за мост между Силистра и Кълъраш със стойност 200 милиона евро, съобщават от българската неформална група. Участниците в срещата са се обединили около идеята българските и румънските местни власти да търсят политическа подкрепа на проекта, съобщават от Гражданска инициатива "Дунав мост Силистра-Кълъраш".

През май ще се състои нова среща в Силистра.

Дунав мост 2 между Видин и Калафат бе отворен за движение на 14 юни 2013 г.

Източник : www.news.bg

ЖП транспорт

Журналист от „Гардиън“ се качи в нощния влак Истанбул-София и остана без думи

ноември 27, 2022

Нощният влак от Истанбул до София е сред номинираните за „Най-добро пътешествие“ за 2023 г. в класацията на платформата за пътуване Lonely Planet. Нощната линия беше подновена през април тази […]

Автомобилен транспорт

Учени: Проектът за удълбочаване на Варненското езеро застрашава сериозно Аспаруховия мост

ноември 26, 2022

Проектът за удълбочаване на Варненското езеро е изготвен без да се обследва влиянието върху Аспаруховия мост и застрашава сериозно неговата цялост, алармираха учени по време на презентация пред студенти и […]

ЖП транспорт

Проф. Симеон Ананиев: Интегриран билет за БДЖ е като от феодален строй да преминем в капитализъм

ноември 26, 2022

Националната компания „Железопътна инфраструктура“ не успява да усвоява средствата не само от европейски програми, но дори и от капиталовите трансфери от държавата, като причини за това са желанието да се […]