Проектът за трети мост над р. Дунав между Румъния и България отново е на дневен ред.

Това стана ясно от разширена българско-румънска среща на държавни и граждански организации, депутати от двата парламента и евродепутати за изграждане на мост над Дунав в района на Силистра и Кълъраш. За срещата съобщиха от създадената в Силистра неформална група Гражданска инициатива "Дунав мост Силистра-Кълъраш".

Представители на гражданската организация заедно с представители на Областната администрация в Силистра и Силистренската община са се срещнали с общински и с окръжни ръководители на румънския град Кълъраш, домакинствана от тамошната Търговско-промишлена палата.

Мостът е определен като ключова инвестиция за връзка на транспортния коридор от Близкия изток през Турция, граничния пункт "Хамзабейли-Лесово", през Ямбол, Шумен, Силистра и Кълъраш към така наречени северни пътища.

Представени са и резултатите от Министерството на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния за класиране на четири варианта за мостови съоръжения по поречието на Дунав между България и Румъния.

Според предварителни оценки на румънската страна най-изгоден е вариантът за мост между Силистра и Кълъраш със стойност 200 милиона евро, съобщават от българската неформална група. Участниците в срещата са се обединили около идеята българските и румънските местни власти да търсят политическа подкрепа на проекта, съобщават от Гражданска инициатива "Дунав мост Силистра-Кълъраш".

През май ще се състои нова среща в Силистра.

Дунав мост 2 между Видин и Калафат бе отворен за движение на 14 юни 2013 г.

Източник : www.news.bg

Uncategorized

Бившите транспортни войски ще дострояват жп линията София – Елин Пелин

март 29, 2023

Държавната компания „Транспортно строителство и възстановяване“ (ТСВ) – наследник на Войските на министерството на транспорта ще дострои част от железопътната линия София – Елин Пелин, а за другия участък ще […]

Воден транспорт

Риболовците очакват съдействие от държавата за освобождаване на корабите

март 27, 2023

Риболовците от трите задържани в Румъния наши кораби очакват по-късно днес да се срещнат с ресорния земеделски зам.-министър Георги Събев в Балчик. Пред него те ще настояват за съдействие от […]

ЖП транспорт

Интермодалният транспорт става все по-важен, България планира още 5 терминала

март 26, 2023

Пренасянето на товари, използвайки няколко вида транспорт, е бъдещето не само за нашата страна, но и за цяла Европа. Основният принцип на интермодалния транспорт е да се използва железопътен транспорт за […]