Проектът за трети мост над р. Дунав между Румъния и България отново е на дневен ред.

Това стана ясно от разширена българско-румънска среща на държавни и граждански организации, депутати от двата парламента и евродепутати за изграждане на мост над Дунав в района на Силистра и Кълъраш. За срещата съобщиха от създадената в Силистра неформална група Гражданска инициатива "Дунав мост Силистра-Кълъраш".

Представители на гражданската организация заедно с представители на Областната администрация в Силистра и Силистренската община са се срещнали с общински и с окръжни ръководители на румънския град Кълъраш, домакинствана от тамошната Търговско-промишлена палата.

Мостът е определен като ключова инвестиция за връзка на транспортния коридор от Близкия изток през Турция, граничния пункт "Хамзабейли-Лесово", през Ямбол, Шумен, Силистра и Кълъраш към така наречени северни пътища.

Представени са и резултатите от Министерството на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния за класиране на четири варианта за мостови съоръжения по поречието на Дунав между България и Румъния.

Според предварителни оценки на румънската страна най-изгоден е вариантът за мост между Силистра и Кълъраш със стойност 200 милиона евро, съобщават от българската неформална група. Участниците в срещата са се обединили около идеята българските и румънските местни власти да търсят политическа подкрепа на проекта, съобщават от Гражданска инициатива "Дунав мост Силистра-Кълъраш".

През май ще се състои нова среща в Силистра.

Дунав мост 2 между Видин и Калафат бе отворен за движение на 14 юни 2013 г.

Източник : www.news.bg

Въздушен транспорт

Корнелия Нинова: ГЕРБ се готви да даде 10 години гратис на концесионера на летище „София“

ГЕРБ се готви да даде 10 години гратис на концесионера на летище „София“, алармира през фейсбук страницата си лидера на БСП Корнелия Нинова. „Господин Борисов, вярно ли е, че правителството […]

Воден транспорт

Австралия се задръсти с празни контейнери

Транспортните фирми в Австралия призоваха контейнерните линейни оператори да пратят допълнителни контейнеровози, които да извозят празните контейнери от континента. Пред Loadstar Артур Цанерос, главен изпълнителен директор на ACFS Port Logistics, […]

Автомобилен транспорт

Одобриха трасето на АМ “Хемус”, минаващо през област В. Търново

Министерство на регионалното развитие и благоустройството даде зелена светлина на проекта за изграждане на трасето на АМ “Хемус”, което ще преминава през региона. Това стана факт, след като беше одобрен […]