Програмен бъг спря временно 200 самолетни полета в Калифорния

Разузнавателен самолет на американските ВВС предизвика прекъсване в нормалната работа на центъра за управление на въздушното движение в Калифорния, вследствие на което бяха задържани полетите на стотици цивилни самолети в няколко летища от югозападния регион на САЩ, съобщи NBC News.

Изданието твърди, че причина за това е новата система за мониторинг на трафика, която е инсталирана в някои летища на Калифорния и грешно се е опитвала да предотврати сблъскването на военния самолет с цивилните летателни апарати.

U2 е летял на височина над 60 000 фута или над 18 километра над морското равнище и по никакъв начин не е можел да причини вреда на гражданската авиация, която лети на много по-ниска височина. Самолетът е летял на същата височина над Калифорния без проблеми от десетилетия, но неотдавна в летищата е инсталиран новото програмно осигуряване ERAM (En Route Automation Modernization) с цена $2,1 милиарда. Най-вероятно, новата система грешно е пресметнала височината на полета на U2 и е разчела, че той може да навреди на останалите полети.

Специалисти предполагат, че причината за тази ситуация е възможността на U2 да лети над 65535 фута, но едва ли този скъп софтуер използва само два октета битове за определяне на височината.

Друга версия предполага, че военните са разработили нов предавател за своите самолети, който може да съобщава произволни значения за височината на полета.

Източник: Bulgariasega.com