Прокуратурата обвини девет души от ДАИ за корупция

Специализираната прокуратура привлече днес като обвиняеми директора на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (бившата ДАИ) Цветелин Цветанов и още осем души, за участие в организирана престъпна група с цел корупция. Това бе предшествано от полицейска операция в 12 града в страната в сряда. На брифинг в четвъртък Даниела Попова, ръководител на Специализираната прокуратура, съобщи, че са арестувани общо 18 лица от централната и регионалните дирекции, като от тях ще бъдат обвинени девет души.

Тъй като задържането от прокуратурата не може да продължи повече от 72 часа, утре държавното обвинение ще поиска от съда да наложи най-тежката мярка за неотклонение – "задържане под стража", на 7 от обвинените. Другите двама са освободени срещу гаранция от 5 000 лв.

На брифинга вчера прокурор Даниела Попова обясни, че групата е извършвала престъпната си дейност от началото на 2015 г, а разследването се води от пет-шест месеца. Цветанов е с обвинение за ръководене на престъпната група и получаване на подкуп.

До момента разлседващите са намерили общо 800 хил. лв. Те били открити както в домовете на участниците в групата, така и у техни роднини. В дома на Цветанов са намерени 175 хил. лв., а в дома на тъста му в Долни Дъбник в тайник, кайто разследващите нарекоха "пещерата на Аладин", били намерени други 400 хил. лв.

Цацаров: "До настоящия момент не е установен политически чадър над дейността на задържаната престъпна група от ИААА"

Това е заявил на брифинг в Пазарджик главният прокурор Сотир Цацаров, за което информира пресцентърът на прокуратурата. Той е информирол също, че следващата седмица ще бъде призован за разпит като свидетел транспортният министър Ивайло Московски, който е обосновал и предложил Цветелин Цветанов за директор на агенцията.

Цацаров е коментирал и Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация". "Това е орган, който в крайна сметка генерира корупция, защото не търпи празно място. След като веднъж на много места в страната бяха осъществявани подобни действия, касаещи териториални дирекция, новият изпълнителски състав на агенцията възпроизвежда стария модел. Тук е въпросът пред изпълнителната власт – трябва ли да се съсредоточават толкова много правомощия в един орган, при толкова малка превенция за корупционен риск".

Източник : www.dnevnik.bg

Воден транспорт

Риболовците очакват съдействие от държавата за освобождаване на корабите

март 27, 2023

Риболовците от трите задържани в Румъния наши кораби очакват по-късно днес да се срещнат с ресорния земеделски зам.-министър Георги Събев в Балчик. Пред него те ще настояват за съдействие от […]

ЖП транспорт

Интермодалният транспорт става все по-важен, България планира още 5 терминала

март 26, 2023

Пренасянето на товари, използвайки няколко вида транспорт, е бъдещето не само за нашата страна, но и за цяла Европа. Основният принцип на интермодалния транспорт е да се използва железопътен транспорт за […]

ЖП транспорт

Общият език за европейските машинисти: допълнително препятствие или решение?

март 25, 2023

Европейският железопътен сектор остава разделен: трябва ли да има общ език за трансгранични влакови операции за персонал като машинисти, персонал и ръководители на движението? Забележителното е, че товарната асоциация ERFA, […]