Промениха договорите за концесия на пристанище Бургас

Правителството прие отправеното от концесионера „БМФ Порт Бургас” ЕАД мотивирано предложение за изменение на договорите за предоставяне на концесия върху „Пристанищен терминал Бургас изток-2” и „Пристанищен терминал Бургас-запад“.

И двата терминала са част от пристанище за обществен транспорт с национално значение Бургас.

Решението е свързано с промяна на статута на активи, разположени на територията на пристанищния терминал, от публична държавна собственост в частна държавна собственост.

Нарастващия товарооборот от насипни и наливни товари и транспортирането им с железопътни транспортни средства (вагони, цистерни), изискват увеличаване на оперативните коловози в терминал „Бургас Изток-2“. Предложението на концесионера е да бъде премахната, намиращата се сграда на терена и да се изградят коловози.

На терминал „Бургас – запад“ ще бъдат премахнати сгради. Така ще се оптимизира и значително ще се подобри логистиката на складиране на приеманите за обработка товари, като се увеличат откритите складови площи на терминала.

Според правителството, приетите решения ще помогнат да се постигне функционалност, ефективност и сигурност при управлението и експлоатацията на обектите на концесията.

Трако, изложение на локомотиви и вагони
ЖП транспорт

Trako отвори врати за посетители в Гданск

септември 23, 2023

Trako привлича стотици изложители и десетки хиляди посетители. Толкова голям интерес към събитието със сигурност се дължи на актуалните тенд…

Въздушен транспорт

Хеликоптер изчезна край Гърмен

септември 22, 2023

Хеликоптер е паднал край село Гърмен, което се намира в близост до град Гоце Делчев, съобщи БГНЕС. За момента няма информация за пострадали …