Протести срещу спирането на влакове в цяла България

 

Протести срещу спирането на влакове имаше днес в цялата страна. Тази сутрин на гарите в Габрово и Враца се събраха недоволни срещу спирането на 38 влака от утре и на още 90 от другия месец, съобщава Нова телевизия.

Над 200 души протестираха във врачанското село Бели извор. Хората недоволстват, че без влак няма как да отидат на училище и на работа. Срещу спирането на влаковете мълчаливо протестираха и пътуващи от гара Враца към Роман и Червен бряг.

„За работещите в железниците, също така и за гражданите на България, това е един голям удар, тъй като железницата има социална функция", коментира Марин Куруджиков от синдикалната организация на железничарите.

В отсечката от Царева ливада до Габрово услугата на БДЖ е без алтернатива. Дори и така да е според изпълнителния директор на БДЖ, Владимир Владимиров, съкращаването на влаковете е неизбежно. „БДЖ ще получи 40 милиона по-малко и с тези 40 милиона няма как да покрие същата дейност", подчерта той.

Синдикатите обаче изтъкват, че парите за тази година не са по-малко. Просто разпределението е различно. 40 милиона от общо 180 за пътническите превози са предвидени за плащане на дълговете. С планираните съкращения зейва и друга дупка – от утре от следобедните часове няма да има влакове, свързващи Северна и Южна България.

 

Източник: http://dariknews.bg, 11.01.2015г.

Автомобилен транспорт

Европа се нуждае от зарядни станции

ACEA: Европа няма достатъчно станции за зареждане, за да отговори на нарастващото търсене на електрически превозни средства. Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) стигна до заключението, че инфраструктурата за зареждане […]

Въздушен транспорт

Съветът по транспорт към БСП: Само неотложни мерки сега ще запазят работните места в сектора

На няколко сектора ще бъде разделен Съветът по транспорт, информационни технологии и съобщения към Националния съвет на БСП. Железопътният транспорт, автомобилният, водният и въздушният са диференцирани като категории под шапката […]