Психично болен свали израелски самолет на летище София

Млад австриец с психично заболяване предизвика скандал на борда на израелски самолет и машината кацна аварийно на летище София.
Инцидентът съвпадна със забелязващите се в последните дни у нас засилени полицейски мерки за сигурност около еврейски културни домове, синагоги и дипломатически обекти на Израел и хотели по Черноморието.
Самолетът "Боинг 737" на авиолинии Ел Ал, пътуващ от Тел Авив за Мюнхен, се приземил принудително в София в 8,31 ч вчера. 25-годишният пътник бил укротен, свален и предаден на граничните полицаи и служителите от по сигурността на аерогарата. След по-малко от час боингът получил разрешение да продължи курса си и отлетял за Мюнхен.
Информацията за инцидента бе съобщена първо от електронни издания в Израел, някои от които публикуваха снимки от София и разкази на очевидци от борда на самолета. 
 
Според в. "Йедиот ахронт" след излитането в Тел Авив младият мъж скочил от мястото си и започнал да крещи обиди към екипажа. При опит да бъде усмирен той ударил по гърба една от стюардесите.
Пътник на име Ади твърди пред същото издание, че видял агресивния чужденец да
тича по пътеката
между седалките. Щом стигнал до вратата на тоалетната, австриецът започнал да удря с юмруци по нея и да крещи: "Тук се крият терористи!"
Тогава се намесил мъж стюарт, буйстващият направил опит да се сбие с него и бил укротен със сила от стюарда.
Капитанът на полета натиснал паникбутон за оповестяване на въздушен инцидент. След това взел решение за аварийно кацане в най-близкото летище в София.
 
На минутата получил разрешение от нашите власти.
Вчера от Ел Ал са подали официално оплакване срещу пътника до властите в Тел Авив. Хулиганството е извършено на борда на самолета, който според международните договори е израелска територия.
След предаването на австриеца на българската Гранична полиция незабавно са му били назначени преводач и адвокат.
Направени са му тестове за алкохол и наркотици, съобщиха от служба "Сигурност" на софийската аерогара.
"Разследващ полицай е приел информацията за случилото се на борда на израелския самолет, след което е извършил процесуално-следствени действия. Събраните материали са предадени на Софийската градска прокуратура (СГП)", съобщиха от Гранична полиция вчера.
"Австрийският гражданин има психични отклонения", оповестиха по-късно вчера от СГП. Оттам уточниха, че в България чужденецът не е извършил престъпление, затова и прокуратурата няма да предприема никакви действия срещу него.
Нашите власти са уведомили за случая
офицера за свръзка
в посолството на Австрия у нас. Оттам се свързали с родителите на младия мъж, които потвърдили, че синът им страда от психично заболяване. Очаква се близките да пристигнат у нас и да приберат младежа.
Юристи обясниха вчера, че нашите власти нямат право да предадат австриеца директно на Израел, тъй като той е гражданин на Европейския съюз. След като се върне в родината си, израелските власти могат да поискат екстрадицията му. Тогава австрийски съд трябва да разгледа доказателствата, между които и събраните в България. Магистратите ще решават въз основа на медицинската документация за психичното заболяване на мъжа дали той може да носи наказателна отговорност.
 
Инциденти в небето 
13 април 2009 г. 
Англичанин приземи самолет на летище София, след като припадна след препиване на борда на самолет.
2 юли 2011 г.
Холандската полиция задържа българин, който сипел заплахи на борда на самолет преди излитането му за Мюнхен от летище в Амстердам.
27 юни 2012 г. 
Сръбкиня бе арестувана в Берлин заради заплаха, че носи бомба и ще взриви самолет на "България ер" по време на полет.
6 януари 2014 г.
Лидерът на "Атака" Волен Сидеров предизвика скандал, след като нагруби френски дипломат по време на полет от София до Варна, а при сблъсък с група депутати бяха ранени полицай и гражданин.
Арести за надпис "смърт" на синагогата в София
Четирима вандали, изрисували свастика с надпис "СМЪРТ ЕВРЕИ" върху информационното табло на Софийската синагога, бяха задържани вчера под стража, съобщиха от полицията.
Белезниците щракнали около китките на младежи на възраст между 19 и 20 години. От МВР съобщиха само инициалите им – А. Б., И. В., Р. Р. и С. В. Всички те били заснети от охранителните камери на храма и разпознати от свидетели.
Грозното им деяние беляза един от големите еврейски религиозни празници Шавуот.
От Организацията на евреите в България "Шалом" и Централния израилтянски духовен съвет изразиха възмущението си в специални декларации. В тях те настояват за "диалог срещу проявите на омраза, ксенофобия и антисемитизъм".
Минувачи забелязали антисемитската проява и подали сигнал на охранителя на синагогата, който веднага заличил свастиката и надписа.
"Няма поводи за напрежение. Това е дело на писачи и драскачи, които рисуват какво ли не из цяла София", каза той пред "Труд". После сподели, че дипломати от посолството на Израел специално дошли да видят графитите.
"Глупаво е, нашите младежи май вече вземат само най-лошото от чуждата култура", каза възрастна жена, която работи в магазин до синагогата.
 
Пазят хотели със спортисти от Тел Авив
Хотелите в курорта Св. Константин и Елена и Златни пясъци, където до 8 юни са настанени 200 израелци, осъмнаха вчера под полицейска охрана.
Гостите от Тел Авив са у нас на международен работнически спортен фестивал.
Групата е част от общо 600 чужденци и 900 българи, участващи в игрите в "Спортпалас", съобщи шефът на варненската полиция главен инспектор Николай Калчев.
Израелските туристи край Варна пристигат с чартъри предимно, за да играят хазарт, който в Израел е забранен. Водят ги техни туроператори. В групите винаги има по един цивилен представител на техните служби за сигурност, твърдят хотелиери.
"През целия сезон униформени ще дежурят край четири хотела на Златни пясъци, където отсядат израелски туристи. А на летището са командировани жандармеристи от вътрешността на страната. Мерките не са извънредни, всяка година е така", коментира Калчев.
От Гранична полиция казаха кратко, че мерките са регулярни.
Генералният консул на Израел във Варна проф. Красимир Методиев обясни:
"Особено засилена полицейска охрана ще има след седмица, когато във Варна започва първият по рода си 5-дневен уъркшоп по антитероризъм, организиран от Медицинския университет, Института за борба с тероризма в Херцлия, болниците "Хадаса" в Йерусалим и "Рамбам" в Хайфа, и посолството на Израел у нас."
Засилена охрана заради празника Шавуот
Три дни поред полицията в София и големите градове пази с извънредни мерки за сигурност синагогите, еврейските културни домове и 134-то училище в София, където се учи иврит. Под засилена охрана от вторник до вчера са и дипломатическите сгради на Израел у нас. Мерките са заради голям еврейски религиозен празник, съобщиха полицаи пред "Труд". Те нито отрекоха, нито потвърдиха предположението, че охраната е свързана и с кървавия атентат в еврейския дом в Брюксел.
На 4 и 5 юни т.г. са честванията на Шавуот, наричан още Празника на жътвата или Празника на цветята.
Буквалният превод на думата "шавуот" от иврит е "седмици" и идва от това, че с него се отбелязват точно 7 седмици от най-древния еврейски празник Пасха (Песах).
На Шавоут са празнува получаването на Тората (Петокнижието, което е в основата на Стария завет) от Бог. Още от библейски времена Шавуот съвпада с жътвата. На този ден се ядат млечни продукти, домовете и синагогите се украсяват със зеленина. Правят се излети сред природата или се гостува в стопанства. Носят се бели дрехи, които символизират чистотата.
Заради празника вчера бе почивен ден и за работещите в посолството на Израел в София.
Граничари с автомати охраняват ленище Сарафово
Мерките за сигурност на летището в кв. Сарафово в Бургас от вчера бяха удвоени заради безопасността на пристигащите израелци. Повод за затягането на контрола стана стачката на транспортните фирми, чиито автобуси возят туристи от летището до курортите.
Аерогарата бе разграфена на зони за сигурност. От кръговото движение на входа, където вчера сваляха туристи заради стачката до терминалите, полицаи и цивилни ченгета бдяха зорко за движението на групите. До дни ще бъде отворена допълнителна врата на терминала за посрещане на гостите от Израел, за да може да се движат отделно от останалите.
В момента в курорта Слънчев бряг има към 1000 израелски туристи, съобщи за "Труд" почетният консул на Израел в Бургас Орлин Мандов.
Въпреки че аварийното кацане на израелски самолет в София и атентата в Брюксел са достатъчен повод за налагането на по-строги мерки за сигурност, почетният консул Мандов и колегите му били предупредени и за друг инцидент – за надписа "смърт" върху столичната синагога.
Вчера от и за Тел Авив имаше шест полета на летището край Сарафово. Още по-натоварен е трафикът в неделя. Мерките за сигурност са изключителни още от 18 юли 2012 г., когато при атентат загинаха петима израелци, български шофьор на автобус и мъжът, заложил бомбата. Разследването по случая още не е приключило.
Страх от антисемитизъм след разстрела в Брюксел
От своя магазин за кашер в Париж Давид Слама наблюдавал възхода на насилствения антисемитизъм над десетилетие. И казва, че кръвопролитие като в Еврейския музей в Брюксел на 24 май е само въпрос на време, разказва АФП.
Тогава въоръжен мъж откри огън с автомат "Калашников". На място почина двойка от Израел на 50-ина години и французойка, работела в музея, а в болница е приет рецепционист, белгийски гражданин. Миналия петък в Марсилия бе задържан заподозрян за разстрела – 29-годишният френски гражданин Мехди Немуш. Той се бил над една година в Сирия за джихадитския Ислямски емират в Ирак и Леванта.
Белгия реагира с шок на убийствата. Франция, където през 2012 г. Мохамед Мера уби 7 души в еврейско училище в Тулуза, също се стресна.
Завръщането на европейски джихадисти от Сирия вече се смята за заплаха за Европа. Не случайно Г-7 реши да координира действията в борбата срещу тях. А логична тяхна мишена са еврейски и израелски обекти.
Друга тенденция, която тревожи еврейската общност на Стария континент, е засилването на крайнодесните организации, което се видя на изборите за Европейски парламент.
Проучване сред 6000 евреи в 8 европейски страни показа, че 76% смятат, че има ръст на антисемитизма в техните държави. А резултатите от анкета в 102 държави по целия свят сочат, че всеки четвърти таи антисемитски предразсъдъци. За България процентът е 44.
Източник: 24часа
Автомобилен транспорт

Европа се нуждае от зарядни станции

ACEA: Европа няма достатъчно станции за зареждане, за да отговори на нарастващото търсене на електрически превозни средства. Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) стигна до заключението, че инфраструктурата за зареждане […]

Въздушен транспорт

Съветът по транспорт към БСП: Само неотложни мерки сега ще запазят работните места в сектора

На няколко сектора ще бъде разделен Съветът по транспорт, информационни технологии и съобщения към Националния съвет на БСП. Железопътният транспорт, автомобилният, водният и въздушният са диференцирани като категории под шапката […]