Пунковете за технически преглед с важни промени от 2024г

Нови правила за годишни технически прегледи на автомобили в България от следващата година

тенически прегледи, екостикери, министър Гвоздейков обяви , че данните ще се изпращат в автомобилна администрация от 2024 година

От следващата година, техническите центрове в България, които извършват годишни технически преглед на автомобили, ще бъдат оборудвани със системи за автоматично предаване на данни към информационната система на ИА “Автомобилна администрация”. Това изменение, както обясни министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, цели да подобри контрола и да намали възможностите за манипулиране на резултатите от измерванията.

Освен това, автомобилните производители ще бъдат задължени да предоставят на ИА “Автомобилна администрация” подробна техническа информация за всички пътни превозни средства. Тази стъпка е насочена към улесняване на техническите прегледи, тъй като досега липсата на такава информация е затруднявала процеса.

Важно нововъведение в технически преглед на автомобила е и начинът на определяне на екологичните групи на автомобилите. Вече ще се използват реалните данни от измерванията на емисиите, а не само датата на първата регистрация, както е било до момента.

Допълнително, по време на технически преглед ще се извършва и проверка на системата за спешни повиквания eCall, която е задължителна за определени категории превозни средства според европейското законодателство.

Министър Гвоздейков също така заяви, че се обмисля създаването на единен регистър за пътните превозни средства. Този регистър ще включва изчерпателна информация за техническото състояние на автомобилите, включително данни за преминати ремонти, изминати километри и други, което ще улесни потребителите при вземането на информирани решения при покупка на автомобил.

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…