Пускат воден градски транспорт на морето

Да има воден градски транспорт, който да обслужва черноморските градове, предлагат от съюза на превозвачите във Варна.

Идеята е катамарани с капацитет до 80 човека да обслужват къси линии, а пътуването да става с билетче или дори с комбиниран талон за автобус и корабче.

Това съобщи за „Новинар” председателят на организацията Максим Петков.

Според него първата подобна линия може да заработи още това лято и да води от Варна до Аспарухово и обратно. Разстоянието по вода ще се взима за 8 минути.

За целта ще се използва бивш правителствен плавателен съд на 46 години, който след основен ремонт ще бъде изцяло обновен.

Планира се обзавеждането му да бъде автентично и мебелите вътре да запазят облика на миналия век.

"Предстои да уточним бенефициентът, който да кандидатства за европейско финансиране за закупуването на нови катамарани, с които да се извършват пътически превози", обясни Максим Петков, цитиран и от Дарик.

Според него от подобен вид транспорт може да се възползва и Русе.

"Първоначално имахме идея за пускането на малки линии около Варна. Решихме обаче да обсъдим и възможностите за връзка с Бургас, защото виждаме, че там нещата се случват", допълни Максим Петков.

Превозвачите вече са подготвили техническа разработка за най-подходящите плавателни съдове. От съюза настояват катамараните да са нови, с дължина около 20 метра и газене до 1 метър.

Строителството на десетина плавателни съда би струвало около 50 млн. лева.

"Европейският съюз предлага механизми за финансиране на подобни проекти. Надяваме се, че ще успеем да получим финансирането през 2017 година", каза още Петков.

Източник : www.dir.bg

ЖП транспорт

Христо Алексиев ще бъде за трети път служебен транспортен министър

Христо Алексиев ще бъде служебен транспортен министър за рекорден трети път, стана ясно след като президентът Румен Радев разпусна 47-ото народно Събрание и обяви състава на служебния кабинет Роден е […]

Воден транспорт

Де-мистификация на транспортните разходи за LNG доставки –как да ни излезнат сметките с  корабите с втечнен газ

к.д.п. Христо Папукчиев, експерт в областта на морския транспорт Напоследък темата за газовата независимост и енергийното оцеляване на България, а така също и на партньорите ни от ЕС се трансформира […]

ЖП транспорт

Приключиха пазарните консултации за внедряване на ERTMS в железопътния участък Русе-Каспичан

Приключиха пазарните консултации за внедряване на ERTMS – ниво 2, в железопътния участък Русе-Каспичан. Крайният срок за получаване на индикативни предложения от заинтересованите страни изтече на 26 юли 2022 г. […]