Пускат воден градски транспорт на морето

Да има воден градски транспорт, който да обслужва черноморските градове, предлагат от съюза на превозвачите във Варна.

Идеята е катамарани с капацитет до 80 човека да обслужват къси линии, а пътуването да става с билетче или дори с комбиниран талон за автобус и корабче.

Това съобщи за „Новинар” председателят на организацията Максим Петков.

Според него първата подобна линия може да заработи още това лято и да води от Варна до Аспарухово и обратно. Разстоянието по вода ще се взима за 8 минути.

За целта ще се използва бивш правителствен плавателен съд на 46 години, който след основен ремонт ще бъде изцяло обновен.

Планира се обзавеждането му да бъде автентично и мебелите вътре да запазят облика на миналия век.

"Предстои да уточним бенефициентът, който да кандидатства за европейско финансиране за закупуването на нови катамарани, с които да се извършват пътически превози", обясни Максим Петков, цитиран и от Дарик.

Според него от подобен вид транспорт може да се възползва и Русе.

"Първоначално имахме идея за пускането на малки линии около Варна. Решихме обаче да обсъдим и възможностите за връзка с Бургас, защото виждаме, че там нещата се случват", допълни Максим Петков.

Превозвачите вече са подготвили техническа разработка за най-подходящите плавателни съдове. От съюза настояват катамараните да са нови, с дължина около 20 метра и газене до 1 метър.

Строителството на десетина плавателни съда би струвало около 50 млн. лева.

"Европейският съюз предлага механизми за финансиране на подобни проекти. Надяваме се, че ще успеем да получим финансирането през 2017 година", каза още Петков.

Източник : www.dir.bg

Симеон Ананиев
ЖП транспорт

Проф. Симеон Ананиев: От 30 години нищо не се прави за безопасността в жп транспорта

декември 1, 2022

Вчера отново имаше инцидент с влак. Той се блъсна в паднала скала по пътя София –Бургас, между Клисура и Христо Даново. Един от вагоните и локомотивът дерайлираха. Професор Симеон Ананиев, […]

ЖП транспорт

НКЖИ: Дъждът е причина за катастрофата на влака София – Бургас

декември 1, 2022

Дъждовното време е причинило свличането на земна маса, след което скала падна върху железопътната линия София – Бургас. Това заяви за „Хоризонт“ главният ревизор от „Национална компания железопътна инфраструктура“ Кирил […]

Автомобилен транспорт

Кабинетът засекрети тол системата като обект от национална сигурност

декември 1, 2022

С постановление на Министерския съвет Национално тол управление, което е част от структурата на Агенция „Пътна инфраструктура“, е определено за стратегически обект от значение за националната сигурност. Целта е обезпечаване […]