Шефа на руските железници Владимир Якунин подаде оставка

Оставката на шефа на руските железници Владимир Якунин и кандидатстването му за сенатор на предстоящите в Русия избори е най-голямата промяна в кръга от най-приближени на Владимир Путин през последния му президентски мандат, анализира „Блумбърг”.
Според агенцията, възможно е с това да се дава начало на сериозни кадрови промени в управляващия руски елит предвид надигащата се в страната рецесия. Якунин бе сред най-доверените хора на Путин, а ръководените от него вече 10 години руски железници имат стратегическо значение за осъществяване на руския износ на суровини и тяхната работа е изключително важна за стабилността на държавата.
 
Подобно мнение споделя и политологът Глеб Павловски, според който напускането на Якунин означава „радикални изменения и нарушаване на равновесието във вътрешния кръг на руския управляващ елит”.
 
Павловски посочва и факта, че ако преди държавата щедро финансираше всички загуби на своите предприятия, сега в условията на недостиг на средства, парите трябва да се управляват много по-предпазливо и ефективно, а руските железници досега не дават пример за това.
 
Според „Ехото на Москва” оставката на Владимир Якунин може да е свързана и с неговия отказ да публикува публично данните за своите годишни доходи, макар че това сториха такива важни лица в управляващите като Игор Сечин, шеф на „Роснефт”, и Алексей Милер, шеф на „Газпром”.
Източник:  /БЛИЦ
Автомобилен транспорт

Впечатляващите параметри на първата S-класа на батерии

Най-после Mercedes-Benz представи дългоочаквания си електрически флагман EQS, който стана „първият луксозен модел на подбранда Mercedes-EQ”. Той е първият модел, качен на платформата MEA за електрически модели, като представлява своеобразна […]

Автомобилен транспорт

Европейците подкрепят идеята за забрана на двигателите с вътрешно горене от 2030 г.

По-голямата част от анкетираните жители на европейските градове подкрепят общоевропейската инициатива за прекратяване на продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2030 г., за да се намалят емисиите […]

ЖП транспорт

Сименс мобилити: Не сме съгласни с начина на провеждане на поръчката на БДЖ за нови мотриси

Във връзка с решението на „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД от 05.04.2021 г. за прекратяване на процедура по ЗОП с предмет: „Доставка и гаранционна поддръжка на до 16 броя новопроизведени […]