Шефа на руските железници Владимир Якунин подаде оставка

Оставката на шефа на руските железници Владимир Якунин и кандидатстването му за сенатор на предстоящите в Русия избори е най-голямата промяна в кръга от най-приближени на Владимир Путин през последния му президентски мандат, анализира „Блумбърг”.
Според агенцията, възможно е с това да се дава начало на сериозни кадрови промени в управляващия руски елит предвид надигащата се в страната рецесия. Якунин бе сред най-доверените хора на Путин, а ръководените от него вече 10 години руски железници имат стратегическо значение за осъществяване на руския износ на суровини и тяхната работа е изключително важна за стабилността на държавата.
 
Подобно мнение споделя и политологът Глеб Павловски, според който напускането на Якунин означава „радикални изменения и нарушаване на равновесието във вътрешния кръг на руския управляващ елит”.
 
Павловски посочва и факта, че ако преди държавата щедро финансираше всички загуби на своите предприятия, сега в условията на недостиг на средства, парите трябва да се управляват много по-предпазливо и ефективно, а руските железници досега не дават пример за това.
 
Според „Ехото на Москва” оставката на Владимир Якунин може да е свързана и с неговия отказ да публикува публично данните за своите годишни доходи, макар че това сториха такива важни лица в управляващите като Игор Сечин, шеф на „Роснефт”, и Алексей Милер, шеф на „Газпром”.
Източник:  /БЛИЦ
Автомобилен транспорт

Петър Мутафчиев, председател на ФБТИ: Лошите парламентарни практики на управляващите доведоха до напрежението в сектора на пътническите превози

Господин Мутафчиев, каква е причината за напрежението при автобусните превозвачи, заради което от утре се очакват протестни действия? Причината е ясна, неизпълнени ангажименти от страна на управляващите да предприемат действия […]

ЖП транспорт

През Закона за ЖП транспорта МС бетонира нови тлъсти бонуси: Мая

на Министерския съвет, главните и административните секретари в изпълнителната власт, постоянният секретар на Министерството на външните работи и постоянният секретар на отбраната; ръководителите на бюджетни организации или други длъжностни лица. […]