„Радецки” отново плава по Дунава

 

Легендарният кораб „Радецки” отново плува по водите на Дунава.

Завършил е ремонтът на парахода, който е филиал на Националния исторически музей.

Технически екип на музея за около месец подмени всички дървени части на кораба по палубата и надстройките. Изразходвани са 2 500 лв. – от дарения и 10 000 лв. от приходи на НИМ – такси от входни билети и екскурзоводни беседи.

Припомняме, дарителска акция за ремонта на кораба бе организирана от деца от Козлодуй, които продаваха лакирани от тях речни камъчета.

Корабът вече извършва туристически плавания по река Дунав.

Параходът „Радецки“ е паметен за българската история, тъй като е използван за преминаване на четата на Христо Ботев от Румъния в България.

„Радецки“ е австрийски пътнически параход, извършвал рейсове по р. Дунав главно между Оршова и Галац. Построен е през 1851 година и е плувал до 1918. Кръстен е на австрийския фелдмаршал от чешки произход Йосиф Венцел Радецки. Бракуван е и е разрушен през 1924 година.

През 1964-1966 година по инициатива на ДПО „Септемврийче“ с дарени средства и с помощта на държавата корабът е възстановен в автентичния му вид.

Днес реставрираният параход функционира като музей на революционното движение, чиято експозиция е разположена в салон 1-ва класа на кораба. Извършва и кратки туристически екскурзии по река Дунав. Намира се в специално пригоден за него пристан до гр. Козлодуй. Част е от Стоте национални туристически обекта.

Източник: https://news.bg, 01.07.2016г.

ЖП транспорт

Олег Петков: За да управляваш успешно железниците, трябва да си професионалист и да си отговорен пред обществото

март 20, 2023

За да управляваш успешно държавен железопътен транспорт ти трябват две задължителни качества – Чувство за отговорност пред обществото и професионални познания и практически опит.       За съжаление през […]

ЖП транспорт

Положението в железниците ни е трагично – не достигат кадри, заплащането е мизерно

март 17, 2023

Има критичен недостиг на кадри в железниците, а тези, които са останали получават заплащане доста под средното в страната. Тази констатация бе изведена на преден план по време на кръгла […]

Автомобилен транспорт

Започва стрителството на православен храм във ВТУ “Тодор Каблешков”

март 17, 2023

На 27 март 2023 г. от 11:30 часа ще бъде направена първа копка и полагане на основен камък на православен храм „Всички български светии“ в двора на Висшето транспортно училище […]