Разследват защо дерайлира товарният влак с цимент край Дупница

Разследване ще търси причините за дерайлирането на товарен влак миналата нощ край Дупница.

Инцидентът стана пет минути след полунощ на входните стрелки на жп гара Дупница. Влаковата композиция от 13 вагона, натоварени с над 1000 тона цимент, излезе от релсите и се преобърна. Девет от вагоните са излезли от релсите.

За щастие, машинистът и колегите му, които обслужват композицията са невредими. На място е извършен оглед от служители на Районно управление – Дупница. Спешно пристигнаха и специалисти от "БДЖ – Товарни превози” ЕООД и Национална компания „Железопътна инфраструктура”, които извършват оглед за установяване на причините за дерайлирането на вагоните. Възможно е инцидентът да е станала поради навлизане с висока скорост в района на гарата. По-вероятно е обаче заради рекордно ниските температури да се е получила някаква техническа повреда или дефект на релсовия път. Машинистът и колегите му са проверени с дрегер, който е показал, че не са употребили алкохол.

Нанесени са сериозни материални щети както на жп инфраструктурата, така и на вагоните и контактната мрежа. Поне няколко дни ще продължи работата по отстраняване на дерайлиралите вагони и възстановяване на релсовия път.

 

Източник: 24 часа

ЖП транспорт

Товарните влакове между Турция и Китай вече се движат редовно по график

Първият Китай-граница влак от Турция тръгна на 4 декември миналата година, а вторият току-що пристигна в централно разположения китайски хъб. Услугата ще работи два пъти месечно. Това е положителен старт […]

ЖП транспорт

Flixmobility с жалба пред Европейската комисия против държавна помощ на ДойчеБан

FLIXMOBILITY, германското дружество с отворен достъп Flixtrain и автобусния оператор на дълги разстояния Flixbus, подаде официално оплакване пред Европейската комисия (ЕК) за милиарди евро държавни помощи, предоставени на германския железопътен […]