RegioJet планира обслужване на нощен влак, свързващ четири страни

RegioJet и European Sleeper, чисто нова холандска железопътна компания, посветена на нощните влакове, планират да стартират нов нощен влак, свързващ Чешката република, Германия, Холандия и Белгия.

В момента се планира новата международна железопътна линия с отворен достъп и скоро ще бъде представена за искане на железопътен капацитет.

През 2022 г. се планира да започне нощната влакова услуга, която ще свърже Прага, Дрезден, Берлин, Амстердам и Брюксел.

Той ще замине в ранната вечер от Прага през Дрезден и Берлин до Амстердам и ще приключи в Брюксел, където ще има сутрешно пристигане, идеално за срещи например с институциите на ЕС, казва RegioJet.

Пътуването ще напусне Брюксел рано вечерта, ще спре в Амстердам по пътя за Берлин, Дрезден и Прага, където ще има удобно време за пристигане сутрин.

Двете дружества ще си сътрудничат с други железопътни образувания за експлоатацията на влака и за продажба на билети на отделните участващи пазари. Влаковете ще предлагат пътуване както в седалките, така и в спалните помещения и имат пълна услуга RegioJet на борда – включително безплатен достъп до интернет, безплатно кафе и други услуги. Както и при други връзки, се предвижда политиката на най-добрите цени за най-добрите услуги.

С новата нощна връзка по маршрута Прага – Дрезден – Берлин – Амстердам – Брюксел, RegioJet и European Sleeper активно подкрепят пан-европейската инициатива за развитие на екологично чист нощен влак.

В същото време подготовката на тази връзка е част от активния подход към инициативата 2021 г. „Година на железницата“. Петте града са дестинации, които са идеални за пътуване с нощни влакове както за туристически, така и за бизнес цели, и стартирането на такава услуга може да направи железниците по-привлекателни за пътуване между ключови европейски столици.

Това е първата връзка на Европейския спящ човек и възнамерява да създаде мрежа от нощни влакове за нощна почивка от Нидерландия и Белгия до съответните дестинации в Европа.

Новата услуга е част от плана за разширяване на RegioJet за сегмента на връзките с нощни влакове. Тази година компанията възнамерява да започне нов нощен влак от Чехия до Украйна, свързващ Прага, Przemyśl (Полша) и Лвов.

В момента, в Централна Европа частни железопътен оператор предоставя нощни влакове по Прага – Кошице (Словакия) и Прага – Риека / Сплит (Хърватия) маршрути.

Двете компании планират да доразвият заедно нови нощни влакове по други маршрути в Централна Европа.

Източник: New night train service to connect four European countries (railwaypro.com)

ЖП транспорт

Кадровите проблеми в БДЖ са почти нерешими

Heдocтигът нa ĸaдpи в „БДЖ-Πътничecĸи пpeвoзи“ cъщecтвyвa пpeдимнo в eĸcплoaтaциoннитe звeнa, ĸaтo пpиблизитeлнo 7% e изчиcлeният тpaeн нeдocтиг нa paбoтнa pъĸa oт cpeднocпиcъчнaтa чиcлeнocт нa пepcoнaлa. Toвa зaявиxa oт дpyжecтвoтo […]

Въздушен транспорт

Бившият транспортен министър Петър Мутафчиев: Открихме самолетна линия София-Скопие още през 2007 г.

Транспортният министър по времето на Тройната коалиция Петър Мутафчиев беше един от най-активните членове на кабинета в периода 2006-2009 г. за откриване на самолетна линия София-Скопие и събитието се състоя […]

Йордан Мирчев
ЖП транспорт

След 20 години Йордан Мирчев отново поема БДЖ

След близо 20 години проф. Йордан Мирчев поема отново ръководството на БДЖ. В официално съобщение от транспортното министерство се казва, че с протокол на министерството се променя съставът на Съвета […]