RegioJet планира обслужване на нощен влак, свързващ четири страни

RegioJet и European Sleeper, чисто нова холандска железопътна компания, посветена на нощните влакове, планират да стартират нов нощен влак, свързващ Чешката република, Германия, Холандия и Белгия.

В момента се планира новата международна железопътна линия с отворен достъп и скоро ще бъде представена за искане на железопътен капацитет.

През 2022 г. се планира да започне нощната влакова услуга, която ще свърже Прага, Дрезден, Берлин, Амстердам и Брюксел.

Той ще замине в ранната вечер от Прага през Дрезден и Берлин до Амстердам и ще приключи в Брюксел, където ще има сутрешно пристигане, идеално за срещи например с институциите на ЕС, казва RegioJet.

Пътуването ще напусне Брюксел рано вечерта, ще спре в Амстердам по пътя за Берлин, Дрезден и Прага, където ще има удобно време за пристигане сутрин.

Двете дружества ще си сътрудничат с други железопътни образувания за експлоатацията на влака и за продажба на билети на отделните участващи пазари. Влаковете ще предлагат пътуване както в седалките, така и в спалните помещения и имат пълна услуга RegioJet на борда – включително безплатен достъп до интернет, безплатно кафе и други услуги. Както и при други връзки, се предвижда политиката на най-добрите цени за най-добрите услуги.

С новата нощна връзка по маршрута Прага – Дрезден – Берлин – Амстердам – Брюксел, RegioJet и European Sleeper активно подкрепят пан-европейската инициатива за развитие на екологично чист нощен влак.

В същото време подготовката на тази връзка е част от активния подход към инициативата 2021 г. „Година на железницата“. Петте града са дестинации, които са идеални за пътуване с нощни влакове както за туристически, така и за бизнес цели, и стартирането на такава услуга може да направи железниците по-привлекателни за пътуване между ключови европейски столици.

Това е първата връзка на Европейския спящ човек и възнамерява да създаде мрежа от нощни влакове за нощна почивка от Нидерландия и Белгия до съответните дестинации в Европа.

Новата услуга е част от плана за разширяване на RegioJet за сегмента на връзките с нощни влакове. Тази година компанията възнамерява да започне нов нощен влак от Чехия до Украйна, свързващ Прага, Przemyśl (Полша) и Лвов.

В момента, в Централна Европа частни железопътен оператор предоставя нощни влакове по Прага – Кошице (Словакия) и Прага – Риека / Сплит (Хърватия) маршрути.

Двете компании планират да доразвият заедно нови нощни влакове по други маршрути в Централна Европа.

Източник: New night train service to connect four European countries (railwaypro.com)

Воден транспорт

Ивайло Гавраилов е новият изпълнителен директор на „Пристанище Варна“ ЕАД

Ивайло Гавраилов, досегашен изпълнителен директор на държавния „Български морски квалификационен център“ ЕАД, поема управлението като изпълнителен директор на „Пристанище Варна“ ЕАД, установи справка на Maritime.bg в подадените за вписване в […]

Автомобилен транспорт

DNV прогнозира 70% зелен водород през 2050 г.

85 % от световните предложения на водород през 2050 г. ще е са с произход от нисковъглеродни източници, в това число 25,5 % от електролиза на база на мрежова електроенергия, […]

Воден транспорт

Фонд „Три морета“ купи дял от Пристанище „Бургас“ на Домусчиеви

Инвестиционният фонд на инициативата „Три морета“ е купил значителен дял в „БМФ Порт Бургас“ от фирмата на братя Домусчиеви „Адванс Пропъртис“, съобщиха и от фонда, и от продавача в понеделник. […]