Регионалният министър: Необходима е ТОЛ система на българските пътища

Служебното министерство отново повдигна въпроса за въвеждането на ТОЛ системата по пътищата. Според регионалния министър и вицепремиер Екатерина Захариева това е начинът, по който да се постигне справедливост на пътя.
 
„Този, който руши пътя, той ще плаща. Става въпрос за камиони и тежките машини, които рушат пътищата. Това е задължително необходимо условие, за да имаме по-добри пътища, което не води до увеличаване на цената на винетките за масовите потребители“, обясни Захариева.
 
ТОЛ системата представлява електронна система за събиране на такси по пътищата. Процесът по въвеждането й се отлага вече от години.
 
Практиката показва, че в държавите, където има въведени ТОЛ системи, приходите са от два до три пъти повече и рискът от фалшифициране на винетки се свежда до минимум, подчерта регионалният министър, пише „24 часа“.
 
По думите на Захариева от там идва и увеличаването на приходите.
 
„Смятам, че това трябва да се случи, за да се подобри състоянието на пътищата и още нещо трябва да се случи – трябва да се включи в бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура" най-после това, което се изисква и в момента по закона за пътищата – всички приходи от винетки да отиват за ремонт на пътищата, а това за съжаление не е така", обясни още тя.
Източник: Econ.bg
ЖП транспорт

Товарните влакове между Турция и Китай вече се движат редовно по график

Първият Китай-граница влак от Турция тръгна на 4 декември миналата година, а вторият току-що пристигна в централно разположения китайски хъб. Услугата ще работи два пъти месечно. Това е положителен старт […]

ЖП транспорт

Flixmobility с жалба пред Европейската комисия против държавна помощ на ДойчеБан

FLIXMOBILITY, германското дружество с отворен достъп Flixtrain и автобусния оператор на дълги разстояния Flixbus, подаде официално оплакване пред Европейската комисия (ЕК) за милиарди евро държавни помощи, предоставени на германския железопътен […]