Резултатите от ТОЛ системата – приходите същите, участниците на хранилката – много повече

Без генерална промяна ТОЛ система ще носи все по-слаби резултати

Грандиозен провал на ТОЛ системата – това са общите изводи от представените от регионалния министър Петя Аврамова данни на питане на депутатите от БСП Георги Свиленски, Манол Генов и Димитър Данчев.

За периода от началото на март до 8 декември тази година приходите от системата са 103 млн. лева. За сравнение – приходите от 1 януари до въвеждането на ТОЛ от винетни такси за тежкотоварните автомобили са 140 млн. лева, което разпределено по месеци са еднакви резултати, независимо от системата.

В сравнението обаче не се отчитат средствата, които ще получава  австрийската компания КАПШ, която ще подпомага мониторинга на системата срещу 28 млн. лева годишно и разходите по издръжка на националното тол управление, които по официални данни са около 2 млн. лева на месец или 24 млн. лв. годишно.

Така основният източник на финансиране на пътищата за пореден път остават леките автомобили, които за периода януари 2019 – декември 2020 година са платили винетни такси за 510 млн. лева.

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…