Rolls-Royce влиза в битката на „летящите таксита“

Rolls-Royce работи по концепция за “летящо такси”, пълното производство по която твърди, че ще започне в началото на новото десетилетие, пише CNBC.
Британският прозводител подсказа за новата си разработка в Twitter през този уикенд, преди да покаже идеята за превозното средство на Farnborough International Airshow в понеделник.

Rolls-Royce твърди, че в момента търси партньори, с които да изгради корпуса и да разработи част от електрониката.

Компанията заяви, че в летателното средство могат да се поберат четирима или петима пътници. Придвижването ще става с максимална скорост от 400 километра в час на разстояние от около 800 км, сочат документи със спецификациите.

Британската инженерна фирма допълни, че излитането и кацането ще са вертикални, а за целта се използва вече разработена технология за газова турбина, за да се генерира електричество, което премахва необходимостта от зареждане.

Роб Уотсън, който ръководи екипа за електрически разработки на Rolls-Royce, заяви, че проектът е част от тенденцията за електрически превозни средства, която “със сигурност ще е революция”.

Компанията обясни, че концепцията ще бъде адаптирана за личен и обществен транспорт, за логистика или за военно ползване.

Самата идея за летящи коли се развива бързо като авиационните и технологичните фирми се конкурират за превръщането им в реалност. Съоснователят на Google Лари Пейдж, компанията за споделено пътуване Uber, както и Airbus, са само три от компаниите, които са обявили, че работят по проекти в тази област.

Източник: investor.bg

ЖП транспорт

Национална среща на лицензираните железопътни превозвачи в България

Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ организира Национална среща на лицензираните железопътни превозвачи в България, която ще се проведе на 19.02.2019г. от 10.30 часа във ВТУ „Тодор Каблешков“. Очаква се на […]

ЖП транспорт

Екип на НСлС разследва дерайлирането на влака в Пловдив. „Булмаркет“: Причина за дерайлирането e железния път.

Товарен влак на превозвача „Булмаркет“ с 2 локомотива и 25 вагона с пропан-бутан се е движел от Илиянци към Пловдив. Около 4.15 часа сутринта на 16.02.2019г. на гара Пловдив при […]

ЖП транспорт

Преустановено е движението на влаковете между Пловдив и Филипово

Днес от 04:15 ч. е преустановено е днижението на млаковете между Пловдив и Филипово (направление Пловдив-Карлово). Причината е дерайлиране на първите три вагона на товарна композиция на частен жп превозвач […]