Розови тролейбуси само за жени в Турция

Общината в югоизточния турски град Малатия пуска розови тролейбуси, предназначени само за жени.

 

„Не цветът, а главата ви трябва да се промени", гласи заглавието на опозиционния вестник „Биргюн“ в изданието си от 9 декември 2016 г. Вестникът цитира кмета на Малатия Ахмет Чакър, който информира за новата практика. По думите на кмета има определени обществени искания за пускане на предназначени само за жени превозни средства от градския транспорт.

Чакър съобщи за плановете на общината да увеличи настоящия си парк от 12 тролейбуса с още 10 броя и да отдели два специално за жени. Идеята на розовите тролейбуси е да се противодейства на насилието над жени, поясни той.

Според Айлин Назлъака, депутатката от светската опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП), и Гюлсюм Кав от платформата "Ще спрем престъпленията срещу жени" проблемът няма да се разреши с въвеждането на "розов градски транспорт". Двете изтъкнаха, че не искат специални автобуси за жени, а равнопоставеност за представителките на нежния пол, пише още вестник "Биргюн".

Източник : www.kamioni.bg

 

ЖП транспорт

CER отчита мрачно първо тримесечие на 2021г за железопътния транспорт

През март 2021г пътническите оператори отчетоха намаление на 600 милиона евро на седмичните приходи. Shutterstock.com Приходите от пътниците останаха на половината от първото тримесечие на 2019 г. през първото тримесечие […]

ЖП транспорт

Настояще и бъдеще при модернизирането на железопътната инфраструктура в България

Гост в сутрешния блок по ТВ СКАТ: инж. Илия Илиев – Асоциация по железопътна сигнализация, автоматика, комуникация и индустрия (RASTIA) ЕС е определил 2021 г. за Европейска година на железопътния […]