Русия и Китай ще строят супер модерна жп линия

Русия и Китай продължават активното си партньорство. Двете държави ще инвестират общо 15 млрд. долара в изграждането на нова супер модерна високоскоростна жп линия между Москва и Казан.
Москва очаква новата линия да стартира през 2020 г., превръщайки се в модел за сътрудничеството между Русия и Китай в областта на транспорта и инфраструктурата, заяви руският президент Владимир Путин.
„Вече се споразумяхме за параметрите на съвместното финансиране за изграждането на високоскоростната линия между Москва и Казан, както и за размера на инвестицията, която се предоставя от нашите китайски партньори и ще надхвърли 1 трлн. рубли (около 15 млрд. долара)“, обяви той в интервю за информационните агенции ТАСС и Xinhua.
 
770-километровото трасе ще преминава през 7 региона на Руската федерация. Ще има 15 спирки, включително Владимир, Нижни Новгород, Чебоксари и Казан. Пътуването от столицата Москва до най-големия град и столица на република Татарстан – Казан, което в момента трае 12 часа, ще се намали до една 3 часа и половина, предаде RT.
Путин е на посещение в Китай, за да присъства на тържествата, ознаменуващи 70-ата годишнина от победата на китайците над Япония през Втората световна война.
Един от най-близките му съветници Юри Ушаков съобщи, че Русия и Китай планират да подпишат над 30 двустранни споразумения в различни области. Двете държави ще обсъдят и новия проект, наречен Пътят на коприната, сътрудничеството в рамките на Шанхайската организация за сътрудничество и БРИКС, както и подготовката за срещите на върха на Г-20 и Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество, които ще се проведат тази есен.        
Източник: Economic.bg
Воден транспорт

БСП: ГЕРБ бърза да назначи „политически калинки“ в края на мандата

В края на мандата си ГЕРБ се опитва да овладее колкото се може повече властови структури чрез назначаването на директори на държавни предприятия, това обяви депутатът от  БСП Христо Проданов. […]

Автомобилен транспорт

Автобусни превозвачи кандидатстват за финансова помощ от утре

От днес автобусните превозвачи може да кандидатстват по мярката за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за бранша. Общият ресурс на схемата е 30 млн. лв., като всяка фирма може да […]

Автомобилен транспорт

Лобизъм сви три пъти прогнозните приходи от тол-системата

Лобистките „хватки“, прилагани  активно и системно от фирмите за тежкотоварен автомобилен транспорт  у нас, са  основната причина приходите  от въведената на 1 март тол система да паднат  три пъти под […]