Русия и Китай ще строят супер модерна жп линия

Русия и Китай продължават активното си партньорство. Двете държави ще инвестират общо 15 млрд. долара в изграждането на нова супер модерна високоскоростна жп линия между Москва и Казан.
Москва очаква новата линия да стартира през 2020 г., превръщайки се в модел за сътрудничеството между Русия и Китай в областта на транспорта и инфраструктурата, заяви руският президент Владимир Путин.
„Вече се споразумяхме за параметрите на съвместното финансиране за изграждането на високоскоростната линия между Москва и Казан, както и за размера на инвестицията, която се предоставя от нашите китайски партньори и ще надхвърли 1 трлн. рубли (около 15 млрд. долара)“, обяви той в интервю за информационните агенции ТАСС и Xinhua.
 
770-километровото трасе ще преминава през 7 региона на Руската федерация. Ще има 15 спирки, включително Владимир, Нижни Новгород, Чебоксари и Казан. Пътуването от столицата Москва до най-големия град и столица на република Татарстан – Казан, което в момента трае 12 часа, ще се намали до една 3 часа и половина, предаде RT.
Путин е на посещение в Китай, за да присъства на тържествата, ознаменуващи 70-ата годишнина от победата на китайците над Япония през Втората световна война.
Един от най-близките му съветници Юри Ушаков съобщи, че Русия и Китай планират да подпишат над 30 двустранни споразумения в различни области. Двете държави ще обсъдят и новия проект, наречен Пътят на коприната, сътрудничеството в рамките на Шанхайската организация за сътрудничество и БРИКС, както и подготовката за срещите на върха на Г-20 и Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество, които ще се проведат тази есен.        
Източник: Economic.bg
Автомобилен транспорт

Впечатляващите параметри на първата S-класа на батерии

Най-после Mercedes-Benz представи дългоочаквания си електрически флагман EQS, който стана „първият луксозен модел на подбранда Mercedes-EQ”. Той е първият модел, качен на платформата MEA за електрически модели, като представлява своеобразна […]

Автомобилен транспорт

Европейците подкрепят идеята за забрана на двигателите с вътрешно горене от 2030 г.

По-голямата част от анкетираните жители на европейските градове подкрепят общоевропейската инициатива за прекратяване на продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2030 г., за да се намалят емисиите […]

ЖП транспорт

Сименс мобилити: Не сме съгласни с начина на провеждане на поръчката на БДЖ за нови мотриси

Във връзка с решението на „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД от 05.04.2021 г. за прекратяване на процедура по ЗОП с предмет: „Доставка и гаранционна поддръжка на до 16 броя новопроизведени […]