Русия предлага магистрала между Лондон и Ню Йорк

 

Русия предлага изграждането на нов трансатлантически проект, който включва строителство на супермагистрала между САЩ и Великобритания, която да минава през Русия, съобщава СиЕнЕН.

Президентът на руската държавна железопътна компания Владимир Якунин е предложил транссибирска автомагистрала, която трябва да свърже източните граници на страната с американския щат Аляска, преминавайки през тесния Берингов проток, който разделя Азия и Северна Америка, отбелязва The Siberian Times.

Предложението е направено на среща на Руската академия на науките в Москва.

Проектът, наречен Trans-Eurasian Belt Development (TEPR), включва изграждане на автомагистрала, която да се свърже със съществуващата Транссибирска железница (от Москва до Владивосток са 9 258 километра), както и нова ж.п. мрежа и тръбопроводи за газ и петрол.

Това е проект между държави, между цивилизации. Проектът трябва да се превърне в световна „Зона на бъдещето", казал Якунин.

Магистралата ще бъде най-вероятно около 20 хиляди километра – с начална точка Великобритания, Берлин, през цяла Русия и Аляска до Ню Йорк. Разстоянието между западната и източната граница на Русия е около 10 хиляди километра.

Обаче не се уточнява как ще преминават автомобилите между Сибир и Аляска – дали чрез ферибот, през тунел или мост. Най-късото разстояние между Русия и Аляска е 88 километра.

Според СиЕнЕн на теория шофирането от Лондон до Аляска през Москва трябва да измине трасе от 13 000 километра и още 6 хиляди до Ню Йорк.

Проектът ще струва стотици милиарди долари.

Източник: http://www.cross.bg, 26.03.2015г.

Автомобилен транспорт

Впечатляващите параметри на първата S-класа на батерии

Най-после Mercedes-Benz представи дългоочаквания си електрически флагман EQS, който стана „първият луксозен модел на подбранда Mercedes-EQ”. Той е първият модел, качен на платформата MEA за електрически модели, като представлява своеобразна […]

Автомобилен транспорт

Европейците подкрепят идеята за забрана на двигателите с вътрешно горене от 2030 г.

По-голямата част от анкетираните жители на европейските градове подкрепят общоевропейската инициатива за прекратяване на продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2030 г., за да се намалят емисиите […]

ЖП транспорт

Сименс мобилити: Не сме съгласни с начина на провеждане на поръчката на БДЖ за нови мотриси

Във връзка с решението на „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД от 05.04.2021 г. за прекратяване на процедура по ЗОП с предмет: „Доставка и гаранционна поддръжка на до 16 броя новопроизведени […]