Русия с амбициозен проект на железница от Лондон през Москва до Ню Йорк

Президентът на руските железници Владимир Якунин предлага план за масивна Транссибирската магистрала, която ще свързва Лондон, Москва и Ню Йорк, съобщава CNN. Проектът бе представен по време на среща на базираната в Москва Руска академия на науките.
 
Проектът TEPR цели успоредно с магистралата да  бъде създадена и железопътна линия по същата ос, както и нови петролопроводи и газопроводи.
 
"Проектът трябва да се основава на бъдещи, а не настоящи технологии", казва Якунин, цитиран от изданието Siberian Times.
 
По проект самата магистрала трябва да свърже съществуващи мрежи от пътища в Западна Европа и Азия, включвайки градове като Берлин, Москва и щата Аляска в САЩ с обща дистанция от над 20 000 километра.
Пътят на високоскоростното трасе ще има маршрут подобен на Транссибирската железопътна линия и ще минава през градовете Екатеринбург, Иркутск и Владивосток. Новата ж.п. линия ще бъде конструирана заедно с тръбопроводи за транзит на природен газ и петрол.
 
Според планът тя ще стига да Чукотка и да стига до Аляска през Беринговия приток. По този начин ще ще се пътува от Великобритания до САЩ, през Ламанша. Идеята за транспортния коридор е била представена на срещата на Руската академия на науката. Нейните автори се надяват, че с осъществяването на проекта ще се стимулира туризма в Русия и страната ще се превърне в транспортен възел с глобално значение.
 
По думите на ръководителят на Руската академия на науката Владимир Фортов проектът е много амбициозен и скъп. „Той ще реши много проблеми в развитието на региона. Заедно с това ще бъде обвързан с различни социални програми, както и с такива в енергийния и други сектори“, коментира той.

 
Докладът обаче не разкрива как магистралата ще влиза в САЩ – дали чрез ферибот, тунел, или мост. Няма информация и колко би струвало реализирането на подобна идея. 
Източник: Economic.bg
волга
Автомобилен транспорт

Автомобилът “Волга” възкръсна (СНИМКИ)

май 21, 2024

Русия се насочва към местното производство на автомобили, след като ембаргото ограничи сериозно вноса и присъствието на чуждестранни авто…