Русия ще изгражда железопътен байпас на Украйна

Руските железници РЖД и Министерството на отбраната на Русия подписаха споразумение за изграждането на двойна електрифицирана жп линия, която да заобикали Украйна. Тя ще свързва Журавка (област Воронеж) с Милерово (Ростовска област), съобщава ИТАР ТАСС, позовавайки се на източник в железниците
На 25 юни РЖД като клиент и Министерството на отбраната като изпълнител подписаха споразумение относно изпълнението на дейности, свързани с изграждането на двойна електрифицирана жп линия в участъка Журавка – Милерово.
"Става въпрос за изпълнение на работата по изграждане на земно платно в района 11-31-ти км", – казва източникът на агенцията.
Според него, договорът е бил подписан от – Директор на цялостна реконструкция на жп линии и строителството на железопътни линии на РЖД Александър Бутко и от Началника на железопътните войски, генерал-лейтенант Олег Косенков от страна на МО.
В момента редица влакове от централната част на Русия в посока на южните райони, следвайки най-краткия път през територията на Украйна, на два пъти преминават държавната граница
През 2015 г. Русия реши да започне реконструкцията и изграждането на железопътни линии, заобикаляйки територията на Украйна, като цената на проекта е 55 милиарда рубли. Финансирането ще бъде осигурено в равни транша през следващите три години.
Военните ще завършат железопътната линия между Воронеж и Ростов в края на 2017 г. – няколко месеца по-рано от планираното, съобщават от Министерството на отбраната.