Русия ще продължи да ремонтира кораби във Варна.

Русия иска да продължи да ремонтира свои кораби във Варна. Това заяви руският посланик в България Анатолий Макаров след срещата си с кмета на крайморския град Иван Портних в края на миналата седмица. Дипломатът пристигна заедно с генералния консул в морската столица Сергей Лукьянчук.

„Това е първата ми официална визита извън столицата след назначението ми като посланик в България. Две са събитията, за които съм тук – подписване на акт за предаване на учебния кораб на руския военноморски флот, който бе ремонтиран в завод „Терем – флотски арсенал". Втората причина – да се видя с ръководствата на областта и на град Варна", каза посланик Анатолий Макаров. Той допълни, че по време на срещата с кмета са били обсъдени перспективите за развитие на двустранните взаимоотношения. „Вие знаете, че Българското Черноморие и специално Варна са много атрактивна туристическа дестинация за руските туристи, затова можем да отчетем ръст от 30% през това лято. Градът прави всичко възможно за пълноценна активна почивка на нашите туристи", каза той. Дипломатът сподели добри впечатления от работата между Генералното консулство и Община Варна. „През следващите две години ще бъдат отбелязани 140 години от освобождението на България от османско иго, затова предстоят редица съвместни прояви", каза още Н.П. Анатолий Макаров.

Кметът Иван Портних сподели, че по време на разговорите с руския посланик са били обсъдени възможностите за развитие на сътрудничеството в различни сфери на обществения живот. „Тази година отчетохме сериозен ръст на руски туристи, надяваме се, че тази тенденция ще продължи и през следващата година. Разговаряхме и за задълбочаване на културния обмен в перспективата на 2017 г., когато Варна ще е европейска младежка столица. Надявам се да видим много млади хора от Русия, които да се включат в програмите и събитията през следващата година", каза кметът. По време на разговорите са били обсъдени и възможностите за по-активни контакти с побратимените градове Ново-росийск и Новосибирск.

Източник : www.crossdisplay.bg