Русия все пак ще ходи до Луната

В началото на тази година Роскосмос даде пауза на лунната си програма, но изглежда сега Русия отново е решила да извърши пилотиран полет до Луната.

Руснаците имат амбициозен план – до 2040 година да правят по един или два пилотирани полета към Луната годишно

За основа на лунната програма на Русия ще служи новата космическа капсула „Федерация“.

След 2025 г. ще бъдат осъществявани полети на пилотирания транспортен кораб от ново поколение по програмата за усвояване на Луната, съобщава ТАСС, цитирана от БГНЕС.
Лунната пилотирана програма на Русия, предвижда облитане и кацане на космонавти на повърхността на Луната.
Изпитанията на новия кораб „Федерация“ ще започнат през 2021 г. с безпилотен пуск от космодрума Восточний.

През 2023 г. са предвидени два старта на кораба – в безпилотен и в пилотиран режим. За извеждането се планира да бъде използвана ракетата-носител "Ангара-А5В" с повишена товароподемност.

Космическият кораб „Федерация“ е разработен от ракетно-космическата корпорация „Енергия“ и е предназначен за транспорт на товари и хора до Луната и орбитални станции, намиращи се на околоземна орбита. Числеността на екипажа може да е от четири до шест човека. В режим на автономен полет корабът може да се намира до 30 денонощия, а при полет в състава на орбитална станция – до една година.

За завършване на летателните изпитания на „Федерация“ ще е необходимо провеждането на четири успешни полета на кораба, в това число поне два в пилотиран режим, включително един с облитане на Луната, уточнява ТАСС.

Източник : www.dir.bg

волга
Автомобилен транспорт

Автомобилът “Волга” възкръсна (СНИМКИ)

май 21, 2024

Русия се насочва към местното производство на автомобили, след като ембаргото ограничи сериозно вноса и присъствието на чуждестранни авто…