Русия започва строеж на нова жп линия, заобикаляща Украйна

През 2015г. Руските жп войски пристъпиха към изграждането на жп линия, която ще свърже Воронежка с Ростовска област.
Това е железопътна линия от Москва до Сочи, която ще заобикаля Украйна. Ръководителят на руските железници Владимир Якунин потвърди публикация от преди няколко дни на в. "Ведомости", в която се съобщаваше, че отсечката, започваща преди Белгород, ще струва близо 55 млрд. рубли (около 1 млрд. увро).
 
Целта на отсечката Прохоровка – Журавка – Чертково – Батайск е да се избегне сегашният маршрут, при който влаковете от Москва до Южна Русия и черноморските градове Сочи и Адлер (на границата с Абхазия) трябва няколко пъти да влизат и излизат от украинска територия. Освен това има участък, който преминава през района на бойни действия в Източна Украйна.
 
Още през март зам.-председателят на РЖД ("Российские железные дороги") Вадим Морозов коментира, че Русия ще се сдобие с "устойчиво, уверено и независещо от никого движение в южно направление".
Якунин е един от най-близките около президента Владимир Путин и е в списъка със санкционирани физически лица със замразени активи и право да пътува на Запад.
 
Той е чест гост в Кремъл и правителството, където обяснява каква катастрофа може да настъпи, ако не се поддържа жп инфраструктурата и не се строят нови линии. Компанията му не само е монополист, но е известна и с особено силния апетит към държавни средства. В стратегията на РЖД се казва, че ако правителството не отпусне пари, ще трябва да се откаже от модернизация на двете основни линии през Сибир – БАМ и Транссиб, както и от разширяване на подстъпите към порт Мурманск.
 
В края на октомври премиерът Дмитрий Медведев утвърди документацията за модернизиране на двете сибирски жп линии, за което отиват 560 млрд. рубли  до 2018 г.
 
До края на десетилетието РЖД е поискала държавно финансиране на инвестиционната си програма в размер на 1.4 трилиона рубли.

Участъкът Журавка-Милерово с дължина 18 км ще даде възможност на влаковете да се движат към Южна Русия, заобикаляйки Украйна, предават руските агенции.
 
Железопътните войски са привлечени към строителството на участъци от двупосочна електрифицирана железопътна линия от Югоизточния и Севернокавказкия жп път с дължина 122,5 км, заяви заместник-министърът на отбраната на РФ Дмитрий Булгаков.
 
В строителството ще участват близо 900 души личен състав и повече от 360 единици строителна техника, уточни зам.-министърът.
Източник: Cross.bg