Русия започва военна операция срещу украинските железници

Руските оръжия с прецизно насочване удариха няколко стратегически важни украински железопътни възела западно от Киев. Потокът от смъртоносна помощ на НАТО, който идваше на ешелони от Полша, ако не беше спрян, то беше сериозно забавен. Отдавна е известно, че оръжия и боеприпаси за въоръжените сили на Украйна в Донбас също се превозват по железопътен транспорт. Защо решението за удар по железопътната комуникация беше взето едва сега?

Руските военни, използвайки високопрецизно оръжие с голям обсег, унищожиха шест подстанции на железопътните гари на Украйна, „чрез които се доставят чужди оръжия и военна техника на украинската групировка войски в Донбас“. Това съобщи в понеделник представителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков. За уточнение: железопътните подстанции са предназначени за разпределяне на енергия, включително захранване на електрически подвижен състав.

Според Конашенков ударите са били нанесени на гарите: Красное и Ковел (край Лвов), Здолбунов (Ровно), Жмеринка и Коростен в Житомирска област и Жмеринка край Виница.

В този случай всички ракетни удари са нанесени по съоръженията на железопътната инфраструктура западно от Киев. По-рано многократно се посочва, че оръжия и боеприпаси от страните от НАТО се доставят от логистични складове в Полша и след това се транспортират през западната граница на Украйна, включително по железопътен транспорт.

„Не сме нанасяли преди, защото украинците превозват военно оборудване от САЩ и ЕС с пътнически влакове. Украинците са възприели такъв трик: електрически влак, пътнически вагон – и към него е прикрепена платформа с оборудване. По-рано се страхувахме, че Украйна ще ни обвини в унищожаване на цивилното население“, обяснява военният експерт, полковник от запаса Виктор Баранец.

Сега концепцията се промени, казва Баранец. „В момента работим по подстанциите, върху тези съоръжения, където цивилните могат да пострадат най-малко. Сега започна железопътната война”, обясни събеседникът.

Както обясняват запознати източници, координирани и целенасочени ракетни удари са били нанесени в ключови точки. По този начин подстанция Красное край Лвов е отговорна всъщност за подхода към Лвов и за разклона към Тернопол и Ровно.

След въздушни удари движението беше спряно на няколко етапа в посока на изток: Шепетовка – Казатин (от Хмелницки до Винишка област), Жмеринка – Казатин (територия на Винишка област), Казатин – Фастов (от Виница до Киевска област). Тоест два основни прохода на изток. Бяха задържани около 25-30 пътнически влака и неизвестен брой товарни влакове, включително превозващи товари за Въоръжените сили на Украйна, смята железопътният анализатор Сергей Сигачов. По този начин потокът от западни оръжия (включително тези, които бяха прехвърлени на летището Жешов в югоизточна Полша) и отива по-нататък към театъра на военните действия), спря.

Според Сигачов досега руското ръководство не е разрешавало удари по железопътната линия, тъй като по-рано пътнически влакове с бежанци от Украйна са отивали на Запад. Сега пътническият трафик в западна посока е намалял сериозно – почти 10 пъти, но се активизира товаропотока към Източна Украйна.

Влаковете, които превозват товари за Въоръжените сили на Украйна, се теглят основно от електрически локомотиви, отбеляза украинският военен анализатор Юрий Подоляка. Ето защо извеждането от експлоатация на станциите е от толкова голямо стратегическо значение. „Ако руското командване продължи да нанася удари по украинските подстанции, това може да бъде много по-ефективно решение от ударите по железопътни мостове“, каза Подоляка.

Според Сигачов основната цел на ударите е не толкова пълно прекъсване на комуникациите, а общо забавяне на трафика и срив в логистиката на снабдяването на украинската армия. Освен това, извеждането от експлоатация на подстанциите ще принуди украинските железници да преминат от електрически локомотиви към дизелови локомотиви, които използват ценно дизелово гориво. Между другото, там е много трудно с дизелови локомотиви, паркът им е малък и освен това като цяло много „възрастен“, казва анализаторът.

„Не можете да вземете и изпратите европейските дизелови локомотиви в Украйна“, отбелязва Подоляка от своя страна, припомняйки разликите в междурелсието: в Украйна „съветското“ е 1524 мм, в Европейския съюз е 1435 мм. Добавяме, че „прехвърлянето“ на дизелов локомотив от европейската на украинската платформа прави транспорта уязвим на удар.

Сигачов цитира карта, показваща атакуваните подстанции, както и взривени преди това (включително от въоръжените сили на Украйна) мостове, които все още не са възстановени, и изключени участъци, където няма електрифициран трафик. „От известно време логистичната свързаност на цяла Украйна беше компетентно разкъсана на две (като се вземе предвид проходът при Полесие на север, който все още не работи)“, заключава Сигачов. “Полеският път” се нарича железопътната линия, минаваща от Коростен (Житомирска област) до Киев. По този път има два моста, взривени преди това от въоръжените сили на Украйна – през река Тетерев в Житомирска област и река Ирпен в Киевска област.

„В момента работим по подстанции, по тези съоръжения, където цивилните могат да пострадат най-малко“, посочва Баранец.

Експертът също така не изключва, че в близко бъдеще ключови железопътни мостове ще станат нова цел за удари в Западна Украйна. Според Баранец е възможно да се разрушават мостове с ракетни удари, без да се прибягва до действията на бомбардировачните самолети. „Но преди подобни действия на Военно-космическите сили ще е необходимо въздушно разузнаване, коригиране на огъня“, посочва Баранец. Най-важните обекти се считат за граничния железопътен мост през Днестър в Винишка област, мостът над река Стоход във Волинска област, спускащия се мост при село Затока в Одеска област.

От гледна точка на експерта, основните удари трябва да бъдат нанесени на територията на Западна Украйна, близо до границите на Полша, Унгария и Словакия. „Основното е ракетите да не падат на страната на тези европейски държави. Тук всичко е като при хирургична операция”, допълни Баранец.

„Мощността на потоците от чуждестранна техника към Украйна е такава, че бойният потенциал на въоръжените сили на Украйна продължава да остава на високо ниво“, добави експертът. „Спомнете си училищния проблем за басейна и веднага ще разберете всичко. Въоръжените сили на Украйна, благодарение на доставките от Запад, компенсират унищоженото от нашата армия от края на февруари, тоест 60-70% от арсенала на въоръжените сили на Украйна. Количеството оръжия, което сега тече от Запада към Украйна, е невероятно голямо“, посочва Баранец. Ситуацията в Украйна напомня за времето, когато страните от Европа помогнаха на нацистка Германия. Сега няма антихитлеристка коалиция, казва Баранец.

„Железниците на Украйна са покрити от системи за противовъздушна отбрана. През последните два месеца на специалната операция разбихме около 70% от украинската противовъздушна отбрана. Но на украинските ВВС са останали около 35-40 бойни самолета. Наскоро имаше опит за доставка на партида С-300 от Словакия в Украйна. Но ние проследихме този трафик”, отбеляза събеседникът.

Обекти като железопътен мост най-ефективно се удрят с ракети, а не с бомби, според бившия ръководител на зенитно-ракетните войски на Командването на специалните сили на ВВС на Русия полковник от запаса Сергей Хатильов.

„Ракетите са прецизни оръжия, но бомбите не са, дори и управлявани. За бомбардировките е необходимо навигаторите да подготвят маршрути и да извършват разузнаване. Освен това бомбардировачите и щурмови самолети не могат да летят сами – имате нужда от прикритие на изтребител. На всичкото отгоре, докато трае бомбардировката, зенитно-ракетните войски трябва да прекъснат „работата си“. Освен това бомбата има много по-голямо разпространение на фрагменти. Въпреки това, една ракета има по-малка бойна глава, така че там, където можете да се справите с една бомба, имате нужда от две ракети. Иначе ракетите са по-добри “, обясни източникът.

Москва ясно предупреди Запада, че всички конвои с оръжие на НАТО ще станат мишени за нашите ракети веднага след преминаването на границата, припомня експертът. „Сега очевидно ще има две основни направления на удари – пътища, мостове и железопътни възли, по които се транспортират оръжия и боеприпаси от Полша, и местата по които въоръжените сили на Украйна прехвърлят бронирана техника от центъра на Украйна на изток – на територията на ДНР и ЛНР, за да помогнат на групировката си в Донбас“, смята експертът.

Превод: Поглед.инфо

блокада на полскит ефермери и шофьори
Автомобилен транспорт

Европейската комисия се обръща срещу Полша заради блокадата на украинската граница и заплашва със съдебни мерки

декември 4, 2023

Европейската комисия критикува остро блокадата на украинската граница от полски камиони и фермери и предупреди за възможни съдебни дейст…