Руски туристи идват с ферибот до Бургас

Руски туристи с леки коли и джипове искат да пътуват с нашия фериботен кораб "Дружба" от Новоросийск за Бургас и обратно. Това съобщиха за "Стандарт" от холдинг CSIF, собственик на кораба "Дружба" чрез дружеството си "Порт България Уест" (PBW). Става въпрос както за туристи от големите градове на Южна Русия, като Краснодар, Ставропол, Ростов на Дон, Волгодонск и др., така и за собственици на имоти по нашето Черноморие, които искат да пътуват със собствените си коли до България. Експертите разказват за фрапиращ случай с руска гражданка, която с джипа си искала да премине през загражденията в порт Новоросийск, за да се качи на "Дружба". Въпреки това тя не била допусната на ферибота, тъй като от руска страна нямало нито разрешение, нито готовност за обработка на автотуристи.

От компанията "Порт България Уест" настояват за спешно разрешаване на проблема. "Въпреки огромният интерес и реални клиенти, които желаят да ползват кораба като пасажери (в по-голямата си част – руски граждани), и до момента нямаме заявена готовност, съответно разрешение от руска страна за обработка на пасажери в Новоросийск" – пишат от PBW до институциите. Още повече че за превоз с ферибота "Дружба" имало много запитвания от граждани с автомобили и от Москва, Нижни Новгород, Самара, Казан, Оренбург и др.

Проблемът е сериозен, тъй като туристическите пътувания на руснаци до Турция и Египет са замразени, а поради местната инфлация руските туроператори препоръчват като дестинация България заради по-ниските цени по нашето Черноморие. Затова е много важно руската страна да разреши обработката на туристи с автомобили най-късно до края на май, за да не губят курортите ни туристи. В противен случай руските туристи с коли, най-вече големи семейства, трябва да обикалят през Беларус, Полша, Словакия, Унгария и Румъния, което оскъпява пътуването, а директният транзит през Украйна е нежелан от тях.

От българска страна няма никакъв проблем за обработката на автотуристи, коментираха от нашето транспортно министерство и се учудиха, че досега проблемът не е бил поставен там. Явно обаче той е добре известен в Русия, тъй като кореспондентът на ИТАР-ТАСС в София неотдавна публично заявил, че ще бъде първият гражданин на Русия, който ще се качи с автомобила си на фериботния кораб "Дружба".

Ако ограниченията от руска страна паднат, готови сме веднага да закупим и пуснем втори фериботен кораб по линията, обявиха от PBW.

Корабът "Дружба" изпълнява редовни рейсове по линията Бургас – Поти – Новоросийск, като отплава от Новоросийск към Бургас всяка сряда.

Източник :  standartnews.com

ЖП транспорт

Олег Петков: За да управляваш успешно железниците, трябва да си професионалист и да си отговорен пред обществото

март 20, 2023

За да управляваш успешно държавен железопътен транспорт ти трябват две задължителни качества – Чувство за отговорност пред обществото и професионални познания и практически опит.       За съжаление през […]

ЖП транспорт

Положението в железниците ни е трагично – не достигат кадри, заплащането е мизерно

март 17, 2023

Има критичен недостиг на кадри в железниците, а тези, които са останали получават заплащане доста под средното в страната. Тази констатация бе изведена на преден план по време на кръгла […]

Автомобилен транспорт

Започва стрителството на православен храм във ВТУ “Тодор Каблешков”

март 17, 2023

На 27 март 2023 г. от 11:30 часа ще бъде направена първа копка и полагане на основен камък на православен храм „Всички български светии“ в двора на Висшето транспортно училище […]