Руските ВВС са ударили десетки щабове и танкове на терористи със Су-34, Су-24М и Су-25

Руските щурмовици и бомбардировачи продължават да нанасят удари по обекти от тиловата инфраструктура, по пунктове за управление на бойна техника на ИДИЛ на територията на Сирия и през днешния ден, съобщава Министерството на отбраната на руската федерация.В сряда от авиобаза "Хмеймим" са извършени 15 бойни полета на Су-34, Су-24М и Су-25. Нанесени са удари по десетки обекти на терористи.

Бомбардировачите Су-34 са унищожили щаб и база за управление на бойци на ИДИЛ в околностите на Дейр-Хафир и Ел-Б в провинция Алепо. В резултат на точните попадения са разрушени постройки, в които са се укривали полеви командири на терористите.

На изток от провинция Хомс, недалеч от град Тадмор, бойна двойка щурмовици Су-25 и бомбардировач Су-24М са нанесли удари по два района, където е съсредоточена техника на ИДИЛ.

Общо са унищожени около 20 единици танкове Т-55, които бойците са превзели от сирийската армия. Това е поредният удар, при който авиацията на ВВС на Русия уцелва места на струпване на бойна техника на терористите. 

В сряда в гориста местност в района на град Идлиб са унищожени и 30 автомобили и бронирана техника, в това число танкове. 

Налице са неоспорими разуннавателни данни, в това число и разговори с бойци в този район, за унищожени и изведени от строя бойни машини на терористите.

В района на Тадмор в провинция Хомс Су-24М са атакували артилерийски позиции на една от бандите на ИДИЛ. Унищожени са три установки за реактивни системи за залпов огън и полеви склад с боеприпаси.

Също така Су-25 са нанесли удар по района на съсредоточаване на инженерна техника, в резултат на което е унищожено инженерно въоръжение и техника, които са пленени от терористите на ИДИЛ от сирийската армия.

 

  
В района на Тадмор руските бомбардировачи са нанесли удари на два склада с боеприпаси на терористите, един от които се намира на територията на завод.

Два обекта са поразени от точни удари на "смарт" авиобомби. Данните на обективния контрол потвърждават пълно унищожение на складове на ИДИЛ.

Две двойки Су-25 са нанесли нанесли удари по пунктове на управление и възли за свръзка на терористите, разположени в планинския масив Джебел -Батра, и щаба на бойците на ИДИЛ в планините Джебел-Мгар в провинция Дамаск.

В резултат на точните попадения на умните бомби обектите са били унищожени.

Самолетите на руските ВВС продължават да провеждат денонощно въздушно разузнаване, откриване на целите и тяхното унищожаване.

Видеокадри показват нанасяне на авиационен удар по щаба на бойците на ИДИЛ в района на град Дейр-Хафир, провинция Алепо. На кадрите се виждат точните попадения върху територията на базата на бойците, на която се намира щаба на терористите на ИДИЛ.

В събота, на 3 октомври, при извършване на планов боен полет, при маневра над планинско-гориста местност за връщане към летище "Хмеймим", руски военен самолет Су-30 е извършил кратък, за няколко секунди, заход над турското въздушно пространство.

След проведени проверки и анализ, командването на ВВС на Русия в Сирия е приело мерки за предотвратяване на подобни случаи.

На турската страна са изпратени разяснения по въпроса. 

Авиабаза "Хмеймим" се намира на около 30 км от сирийско-турската граница. Що се отнася до появилите се информации за преследване на турски самолети от неразпознати изтребители Миг-29 в неделя, – руската авиагрупа няма отношение. Самолети от този тип няма в авиобазата.