Руският флот ще се сдобие с нов ”подводен изтребител” и ”убиец на самолетоносачи”

Перспективните атомни подводници за военноморския флот на Русия (ВМФ) ще се строят във вариант „подводен изтребител” и „убиец на самолетоносачи”.

За разликите в моделите подводници разказва в ексклузивно интервю за „Лента.ру” Анатолий Шлемов, началник на департамента за държавни поръчки за отбрана към Обединената корабостроителна корпорация

„В рамките на дейностите над проекта за перспективните подводници от пето поколение ще бъдат създадени два модела подводници. Главното предназначение на първата е осигуряване на бойната издържливост на ракетните подводни крайцери със стратегическо предназначение и борба с противникови подводници”, отбелязва Шлемов.

По думите му „втората подводница ще бъде носител на крилати ракети за поразяване на брегови и надводни цели”.

Шлемов добави, че двете подводници ще бъдат създадени въз основа на единна базова платформа, а главната разлика между тях ще бъде в поставянето на ракетно въоръжение в корпуса на ПЛАРК (атомна подводница-носител на крилати ракети). Основен разработчик на новия проект е конструкторна фирма „Малахит”.

В момента за руския ВМФ се строи серия атомни подводни крайцери-носители на крилати ракети в рамките на проект 885М „Ясен”.

Според действащата държавна програма за въоръжение на флота до 2020 г. той трябва да получи седем подводници тип „Ясен-М”.

РИА Новости съобщи, че строителството на главната атомна подводница от ново поколение се планира да започне през 2017-2018 г.

Специалисти твърдят, че перспективните ракетоносачи ще могат да заменят в състава на флота подводниците, строени през 80-90-те години на миналия век, а новият „подводен изтребител” ще смени досегашните многоцелеви подводници.

Източник : www.worldpress.com

Градски транспорт

Готвят ново орязване на градския транспорт в София

От гражданската организация „Спаси София“ са против готвеното съкращаване на градския транспорт в София. Идеята за намаляване на градския транспорт е обявена в доклад, внесен в Столичния общински съвет от […]

Автомобилен транспорт

Eнергото ще може да прекъсва зареждането на електромобилите

Масовизацията на електромобилите е сериозна заплаха за електропреносните мрежи в Европа, твърдят два независими доклада, изготвени от британския и австрийския енергийни регулатори. Във Великобритания Ofgem дори разработи предложение електропреносните компании да […]

Автомобилен транспорт

Отлагат „Пакет Мобилност“ до края на октомври

Прилагането на „Пакет Мобилност“ по отношение на спорните въпроси се отлага до края на октомври. Това е второто „негласно удължаване на периода, в който фирмите няма да бъдат санкционирани за […]