С 1 млн. лева в Горна Оряховица решават проблема с водоснабдяването на кв. „Гарата“

БДЖ отказва да водоснабдява улици в квартал „Гарата" в Горна Оряховица. Проблемът се оказва сериозен, защото от години фирми и домакинства в района ползват вода, която се подава от местното Локомотивно депо.

Реално държавните железници осигуряват питейна вода на 9 фирми, 7 свои поделения и близо 200 домакинства. Чешмите на тези абонати се захранват с вода от три кладенеца, която се изпомпва, и преди да стигне до домовете и фирмите, се обработва от пречиствателни съоръжения на локомотивното депо.

За проблема се намери решение. Община Горна Оряховица защити проект за водоснабдяване на района пред Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Той е за включване на абонатите към водопреносната мрежа, която черпи вода от язовир „Йовковци".

Проектът е за 1 002 837 лв. Той предвижда подмяна на част от съществуващите тръби по улиците „Цар Освободител", „Съединение", „Асен Разцветников", „Каймакчалан" и „Иларион Макариополски". Всички абонати от тези улици ще бъдат превключени към водопроводната мрежа на „ВиК Йовковци".

Ще бъде изградена водопроводна мрежа с обща дължина 3059 м. Ще се подменят съществуващите и ще се изградят нови сградни отклонения, ще се монтират пожарни хидранти.

След приключване на изкопните работи пътната настилка ще бъде възстановена. Предстои избор на изпълнител на обекта, посочват от Община Горна Оряховица.

http://www.crossdisplay.bg/crossdisplay.php?mil=VgpXDk5BDlQMEhFFBhYIBUcKQlsHDxJQCQlWEQpGX1INEgVGQVtXDlMSX0VZXFtDVwYCUwUBCFQbAhEJBA9HBlZEDVAXCUdYBQpGB1NVQ1oY

 

Мъж оцеля под колелата на влак | | 03.02.2016 00:00 | Монитор | стр. 7 |

34-годишен старозагорец по чудо оцеля, след като падна върху жп коловозите и над него преминаха локомотив и два вагона. Инцидентът е станал около 16,20 часа вчера, разказаха очевидци, които видели как от перона на четвърти гаров коловоз пред пристигаща пътническа композиция пада мъж. Локомотивът, теглещ пътническите вагони от композицията за Ямбол, се движел със скорост от около 40 км /ч, което позволило на машиниста да спре секунди по-късно. Потъналият в кръв мъж сам излязъл изпод колелата. Пред пристигналия по спешност екип на ЦСМП – Стара Загора, човекът разказал, че внезапно му прилошало и загубил равновесие. При прегледа не са установени фатални за живота и здравето травми.

Източник : www.crossdisplay.bg

Градски транспорт

Готвят ново орязване на градския транспорт в София

От гражданската организация „Спаси София“ са против готвеното съкращаване на градския транспорт в София. Идеята за намаляване на градския транспорт е обявена в доклад, внесен в Столичния общински съвет от […]

Автомобилен транспорт

Eнергото ще може да прекъсва зареждането на електромобилите

Масовизацията на електромобилите е сериозна заплаха за електропреносните мрежи в Европа, твърдят два независими доклада, изготвени от британския и австрийския енергийни регулатори. Във Великобритания Ofgem дори разработи предложение електропреносните компании да […]

Автомобилен транспорт

Отлагат „Пакет Мобилност“ до края на октомври

Прилагането на „Пакет Мобилност“ по отношение на спорните въпроси се отлага до края на октомври. Това е второто „негласно удължаване на периода, в който фирмите няма да бъдат санкционирани за […]