С данък “уикенд” облагат служебни коли, ползвани за лични цели

 

Да се въведе т.нар. данък „уикенд", с който ще се облагат служебни коли или други служебни вещи на стойност над 5000 лева, ако се използват и за лични цели.

С това се съгласиха депутатите от парламентарната бюджетна комисия, които след предизборната си ваканция се захванаха с промени на първо четене в Закона за корпоративното подоходно облагане.

Припомняме, по идея на финансовото министерство правителството прие предложения за изменения на редица данъчни закони и ги изпрати за обсъждане в Народното събрание.

Впечатление в тези изменения направи въвеждането на ново задължение – т.нар данък "уикенд". Неговата цел е да разграничи личното ползване и служебните цели на фирменото имущество. Така ако собственик или служител на фирма използва служебния автомобил за лични цели, вече ще трябва да го декларира в Националната агенция за приходите (НАП).

Същото се отнася и за други вещи на стойност над 5000 лева, или пък за недвижими имоти с приспаднат данъченкредит.

Освен данък "уикенд", в приетите от бюджетна комисия промени е и облагането с данък на незастроена или пустееща земеделска земя.

Друга цел на измененията в Закона за корпоративното подоходно облагане е и привеждането на нашето законодателство в съответствие с европейски директиви.

Очаквано опозицията от "БСП Лява България" не подкрепи предложените промени.

„Липсва оценка на въздействието и финансова обосновка", обясни депутатът от левицата Георги Търновалийски. Той заяви, че социалистите са категорично против идеята за облагане на земеделски земи без предназначение.

Данък "уикенд" също не се хареса на БСП, които отново посочиха като мотив липсата на ефект от предлаганите промени.

От ДПС гласуваха "въздържал се", като обясниха, че искат да направят промени между първо и второ четене.

Източник: http://news.ibox.bg, 03.11.2015г.