С наредба борят мръсотията и студа в БДЖ

 

В пътническите влакове трябва да се поддържат елементарна хигиена и поносими температури. Това пише в проект на наредба, публикувана за обществено обсъждане.

В документа обаче не е конкретизирано какво значи „елементарна хигиена" и „поносими температури".

Жп превозвачите ще трябва да изготвят сами и да прилагат стандарти за качеството на въздуха, хигиената в санитарните възли и вагоните, а също и за температурата в купетата. Така потребителите всъщност няма да знаят какво се изисква според вътрешните правила на БДЖ.

Промените се правят заради оплаквания. В ИА „Жп администрация" през миналата година са получени 41 жалби за лоша хигиена във влаковете, признаха от транспортното министерство.

Обозначенията „пушачи" и „непушачи" на вагоните пък ще отпаднат, тъй като тютюнопушенето в обществения транспорт отдавна е забранено.

Проектът предвижда още кучетата водачи на хора с увреждания да се возят безплатно с влак. Собствениците им обаче трябва да представят сертификат за обучение на животните.

 

Източник: http://www.trud.bg, 08.12.2014г.

Автомобилен транспорт

Европа се нуждае от зарядни станции

ACEA: Европа няма достатъчно станции за зареждане, за да отговори на нарастващото търсене на електрически превозни средства. Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) стигна до заключението, че инфраструктурата за зареждане […]

Въздушен транспорт

Съветът по транспорт към БСП: Само неотложни мерки сега ще запазят работните места в сектора

На няколко сектора ще бъде разделен Съветът по транспорт, информационни технологии и съобщения към Националния съвет на БСП. Железопътният транспорт, автомобилният, водният и въздушният са диференцирани като категории под шапката […]