С новото разписание на влаковете се променя и транспортната схема на места

 

Разписанието за движение на влаковете за следващата една година влиза в сила на 13 декември.

От БДЖ обясниха пред Дарик, че в новия график не е намален обемът превози. В някои райони на страната е сменена транспортната схема, но това няма да ощети пътниците. От следващата седмица се възстановява и международният влак Москва – София, който обаче ще се движи по нов маршрут и няма да минава през Украйна.

Новото разписание за движение на влаковете е прието след обсъждания с местната власт, като мнението на общините е взето под внимание, поясни Ивайло Георгиев от БДЖ. Той уточни, че няма драстични спирания на влакове. Единствено на места е променена транспортната схема.

„Ние планираме да запазим обема за превозите и през следващата година. Има малки изменения по някои отсечки. Те са продиктувани предимно от строителните работи, които се извършват по железопътната инфраструктура. Другите промени са свързани с международните влакове”, обясни той.

В новото разписание се възстановява композицията между Москва и София. Този международен влак спря да се движи в началото на 2015 г. заради влошените отношения между Русия и Украйна. Еднопосочният билет до Москва ще струва 454 лева.

„Сега за следващия период на графика се предвижда вагоните Москва – София да се движат п о друг маршрут. През Минск, Варшава, Братислава, Будапеща, Белград и София. Това дава прекрасни възможности на гражданите на България за директна връзка с тези градове”, посочи още Георгиев.

От БДЖ уточниха, че ако след влизането на разписанието в сила се окаже, че има сериозни затруднения за гражданите, е възможно да се направят корекции в графика за движение на влаковете.

 

Източник: http://dariknews.bg, 02.12.2015г.

Воден транспорт

БСП: ГЕРБ бърза да назначи „политически калинки“ в края на мандата

В края на мандата си ГЕРБ се опитва да овладее колкото се може повече властови структури чрез назначаването на директори на държавни предприятия, това обяви депутатът от  БСП Христо Проданов. […]

Автомобилен транспорт

Автобусни превозвачи кандидатстват за финансова помощ от утре

От днес автобусните превозвачи може да кандидатстват по мярката за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за бранша. Общият ресурс на схемата е 30 млн. лв., като всяка фирма може да […]

Автомобилен транспорт

Лобизъм сви три пъти прогнозните приходи от тол-системата

Лобистките „хватки“, прилагани  активно и системно от фирмите за тежкотоварен автомобилен транспорт  у нас, са  основната причина приходите  от въведената на 1 март тол система да паднат  три пъти под […]