С новото разписание на влаковете се променя и транспортната схема на места

 

Разписанието за движение на влаковете за следващата една година влиза в сила на 13 декември.

От БДЖ обясниха пред Дарик, че в новия график не е намален обемът превози. В някои райони на страната е сменена транспортната схема, но това няма да ощети пътниците. От следващата седмица се възстановява и международният влак Москва – София, който обаче ще се движи по нов маршрут и няма да минава през Украйна.

Новото разписание за движение на влаковете е прието след обсъждания с местната власт, като мнението на общините е взето под внимание, поясни Ивайло Георгиев от БДЖ. Той уточни, че няма драстични спирания на влакове. Единствено на места е променена транспортната схема.

„Ние планираме да запазим обема за превозите и през следващата година. Има малки изменения по някои отсечки. Те са продиктувани предимно от строителните работи, които се извършват по железопътната инфраструктура. Другите промени са свързани с международните влакове”, обясни той.

В новото разписание се възстановява композицията между Москва и София. Този международен влак спря да се движи в началото на 2015 г. заради влошените отношения между Русия и Украйна. Еднопосочният билет до Москва ще струва 454 лева.

„Сега за следващия период на графика се предвижда вагоните Москва – София да се движат п о друг маршрут. През Минск, Варшава, Братислава, Будапеща, Белград и София. Това дава прекрасни възможности на гражданите на България за директна връзка с тези градове”, посочи още Георгиев.

От БДЖ уточниха, че ако след влизането на разписанието в сила се окаже, че има сериозни затруднения за гражданите, е възможно да се направят корекции в графика за движение на влаковете.

 

Източник: http://dariknews.bg, 02.12.2015г.

Разкриваме предстоящите промени в железопътния пътнически транспорт в България: нов конкурент на БДЖ ще влезе на сцената от 2025. Научете подробности за избора на превозвач
ЖП транспорт

“Пимк” получи лиценз за жп превоз

март 28, 2024

Българските държавни железници (БДЖ) са пред прага на значими промени, тъй като се очаква прекратяването на техния дългогодишен монопол в ж…