Саботаж спря високоскоростните влакове между Брюксел, Париж и Лондон

Влаковете "Талис" останаха по гарите заради вредителство по линията Брюксел-Париж

Неизвестни са изгорили устройства за сигнализация, 30 влака не заминаха

 

Влаковете "Талис" останаха по гарите заради вредителство по линията Брюксел-Париж

Влаковете "Талис" останаха по гарите заради вредителство по линията Брюксел-Париж

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Високоскоростните влакове "Талис" между Брюксел и Париж и "Евростар" между Лондон, Париж и Брюксел не се движиха тази сутрин заради вредителство в отсечката между белгийската столица и северния френски град Лил, съобщиха властите. Неизвестни лица в 5 часа българско време тази сутрин са запалили четири кутии с електронни устройства, които управляват сигнализацията по линията за високи скорости близо до градчето Ат в Белгия, съобщи днес след обяд прокуратурата, цитирана от "Либр Белжик". Системата за сигурност веднага е блокирала движението на влаковете и няма пострадали пътници.

Движението е спряно заради нарязани кабели, които извадили от строя сигнализацията, каза рано сутринта "Инфрабел" компанията отговорна за железопътната инфраструктура в Белгия. Лил е възлова гара, където се разделят високоскоростните линии за Париж и за Лондон. Поправката продължи до ранните следобедни часове и движението започна постепенно да се възстановява от 16 часа българско време. Очаква се то да влезе в разписание от вторник сутринта. Тридесет влака не са потеглили днес заради аварията. Нормално те се движат през час в двете посоки.

Не беше веднага ясно кой е повредил сигнализацията. Инцидентът съвпада с откриването на световната конференция по климата в Париж, за която се очакваше да пътуват много хора. В същото време отбраната съобщи, че неизвестни са разбили ограда и са се опитали да запалят пет армейски автомобила в казарма близо до Брюксел. Саморъчно направените запалителни устройства от туби и бутилки с горивна смес не са се задействали, пише в съобщение на военните. 

ЖП транспорт

Товарните влакове между Турция и Китай вече се движат редовно по график

Първият Китай-граница влак от Турция тръгна на 4 декември миналата година, а вторият току-що пристигна в централно разположения китайски хъб. Услугата ще работи два пъти месечно. Това е положителен старт […]

ЖП транспорт

Flixmobility с жалба пред Европейската комисия против държавна помощ на ДойчеБан

FLIXMOBILITY, германското дружество с отворен достъп Flixtrain и автобусния оператор на дълги разстояния Flixbus, подаде официално оплакване пред Европейската комисия (ЕК) за милиарди евро държавни помощи, предоставени на германския железопътен […]