Съдът потвърди картел между туроператори за самолетни билети за чиновниците

Върховният административен съд (ВАС) е потвърдил окончателно потвърди решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за разкриване на картелно споразумение при доставката на самолетни билети за държавната администрация, съобщиха от антимонополния орган.

Потвърдени са наложените през 2012 г. санкции на "Бългериан ВИП Травъл” ООД от 47 280 лв. и на "Хорнит” ООД от 48 480 лв. Най-голямата глоба тогава от над 2.8 млн. лв. бе за фирмата "Юпитър Травел" АД ("Астрал Холидейз”АД), но проверката на съда е установила, че сходствата в нейната ценова оферта с тези на останалите не са достатъчни за установяване на участие на това дружество в картел с другите двама туроператори.

Първото решение на КЗК по казуса е от 2012 година, с което се установява картел между участници в обществена поръчка или т. нар. нарушение тръжна манипулация. Обществената поръчка с възложител Министъра на финансите е за сключване на рамков договор с шест дружества за доставката на самолетни билети за служебни пътувания в страната и чужбина. Прогнозната стойност на поръчката е 30 милиона лева.

Анализът на ценовите предложения установил по отношение на трима от участниците, че ценовите им оферти в голямата им част се напълно идентични (до третия знак след десетичната запетая). И тримата получават винаги еднакъв брой точки за класиране до третия знак след десетичната запетая.

 

Източник : www.mediapool.bg

Автомобилен транспорт

Директорът на Волво: Сделката за въглеродните емисии в транспорта е ключова за реорганизацията на автомобилното производство

април 9, 2024

“Изпълнението на схемата за ценообразуване на въглеродните емисии на ЕС за пътния транспорт е от съществено значение за разработването…