Само в Букурещ плащат по-евтино от билетчето в София

Както вече стана ясно, от 1 юни билетчето за столичани поскъпва. Новата цена на еднократния превозен документ ще е 1.6 лева, или повишение с 60% спрямо настоящата цена от 1 лев.

За радост на жителите на столицата, цената на картите се запазват без промяна.

Как се отнася цената на еднократния билет и на картите в София, в сравнение с останалите страни от Централна и Източна Европа.

Ще вземем предвид и фактора доход, за да определим скъп или евтин е градският транспорт в родната столица.

Ето как изглежда едно подобно сравнение:

 

Както се вижда от таблицата по-горе, дори и при цена от 1.6 лева за брой, еднократният билет в София остава втория най-евтин сред водещите източноевропейски столици. Само в Букурещ цената му е по-ниска, при ниво от 0.66 лева. Или над два пъти по-ниска от новата цена на билета.

Средната цена на еднократните билети за всички посочени водещи градове е около 2 лева.

Не толкова добре се представя обаче новата цена на еднократния билет в София, по отношение на неговата достъпност за столичани, или съпоставен със средния доход.

На база на средното възнаграждение в столицата, средният доход купува 625 билета спрямо средното от 765 за всички столици. За сравнение, средният доход в Букурещ купува 1 404 билета, а в Прага – близо 1010 билета. Повече билети купуват средните доходи още в Любляна, Братислава и Варшава.

По отношение на месечната персонална карта за цялата градска мрежа, при цена от 50 лева в София, тя е сравнително съпоставима с цената в повечето от посочените столици, като по-евтини са картите в Букурещ и Талин.

Източник : www.big5.bg