Само в Букурещ плащат по-евтино от билетчето в София

Както вече стана ясно, от 1 юни билетчето за столичани поскъпва. Новата цена на еднократния превозен документ ще е 1.6 лева, или повишение с 60% спрямо настоящата цена от 1 лев.

За радост на жителите на столицата, цената на картите се запазват без промяна.

Как се отнася цената на еднократния билет и на картите в София, в сравнение с останалите страни от Централна и Източна Европа.

Ще вземем предвид и фактора доход, за да определим скъп или евтин е градският транспорт в родната столица.

Ето как изглежда едно подобно сравнение:

 

Както се вижда от таблицата по-горе, дори и при цена от 1.6 лева за брой, еднократният билет в София остава втория най-евтин сред водещите източноевропейски столици. Само в Букурещ цената му е по-ниска, при ниво от 0.66 лева. Или над два пъти по-ниска от новата цена на билета.

Средната цена на еднократните билети за всички посочени водещи градове е около 2 лева.

Не толкова добре се представя обаче новата цена на еднократния билет в София, по отношение на неговата достъпност за столичани, или съпоставен със средния доход.

На база на средното възнаграждение в столицата, средният доход купува 625 билета спрямо средното от 765 за всички столици. За сравнение, средният доход в Букурещ купува 1 404 билета, а в Прага – близо 1010 билета. Повече билети купуват средните доходи още в Любляна, Братислава и Варшава.

По отношение на месечната персонална карта за цялата градска мрежа, при цена от 50 лева в София, тя е сравнително съпоставима с цената в повечето от посочените столици, като по-евтини са картите в Букурещ и Талин.

Източник : www.big5.bg

ЖП транспорт

Олег Петков: За да управляваш успешно железниците, трябва да си професионалист и да си отговорен пред обществото

март 20, 2023

За да управляваш успешно държавен железопътен транспорт ти трябват две задължителни качества – Чувство за отговорност пред обществото и професионални познания и практически опит.       За съжаление през […]

ЖП транспорт

Положението в железниците ни е трагично – не достигат кадри, заплащането е мизерно

март 17, 2023

Има критичен недостиг на кадри в железниците, а тези, които са останали получават заплащане доста под средното в страната. Тази констатация бе изведена на преден план по време на кръгла […]

Автомобилен транспорт

Започва стрителството на православен храм във ВТУ “Тодор Каблешков”

март 17, 2023

На 27 март 2023 г. от 11:30 часа ще бъде направена първа копка и полагане на основен камък на православен храм „Всички български светии“ в двора на Висшето транспортно училище […]