Само в Букурещ плащат по-евтино от билетчето в София

Както вече стана ясно, от 1 юни билетчето за столичани поскъпва. Новата цена на еднократния превозен документ ще е 1.6 лева, или повишение с 60% спрямо настоящата цена от 1 лев.

За радост на жителите на столицата, цената на картите се запазват без промяна.

Как се отнася цената на еднократния билет и на картите в София, в сравнение с останалите страни от Централна и Източна Европа.

Ще вземем предвид и фактора доход, за да определим скъп или евтин е градският транспорт в родната столица.

Ето как изглежда едно подобно сравнение:

 

Както се вижда от таблицата по-горе, дори и при цена от 1.6 лева за брой, еднократният билет в София остава втория най-евтин сред водещите източноевропейски столици. Само в Букурещ цената му е по-ниска, при ниво от 0.66 лева. Или над два пъти по-ниска от новата цена на билета.

Средната цена на еднократните билети за всички посочени водещи градове е около 2 лева.

Не толкова добре се представя обаче новата цена на еднократния билет в София, по отношение на неговата достъпност за столичани, или съпоставен със средния доход.

На база на средното възнаграждение в столицата, средният доход купува 625 билета спрямо средното от 765 за всички столици. За сравнение, средният доход в Букурещ купува 1 404 билета, а в Прага – близо 1010 билета. Повече билети купуват средните доходи още в Любляна, Братислава и Варшава.

По отношение на месечната персонална карта за цялата градска мрежа, при цена от 50 лева в София, тя е сравнително съпоставима с цената в повечето от посочените столици, като по-евтини са картите в Букурещ и Талин.

Източник : www.big5.bg

Въздушен транспорт

Корнелия Нинова: ГЕРБ се готви да даде 10 години гратис на концесионера на летище „София“

ГЕРБ се готви да даде 10 години гратис на концесионера на летище „София“, алармира през фейсбук страницата си лидера на БСП Корнелия Нинова. „Господин Борисов, вярно ли е, че правителството […]

Воден транспорт

Австралия се задръсти с празни контейнери

Транспортните фирми в Австралия призоваха контейнерните линейни оператори да пратят допълнителни контейнеровози, които да извозят празните контейнери от континента. Пред Loadstar Артур Цанерос, главен изпълнителен директор на ACFS Port Logistics, […]

Автомобилен транспорт

Одобриха трасето на АМ “Хемус”, минаващо през област В. Търново

Министерство на регионалното развитие и благоустройството даде зелена светлина на проекта за изграждане на трасето на АМ “Хемус”, което ще преминава през региона. Това стана факт, след като беше одобрен […]