Самолетните пътници в Европа намаляват с 60 на сто

Prague, Czech Republic - February 1, 2015: Boeing 737 of Ryanair. Image was taken at Vaclav Havel airport.

Броят на самолетните пътници в Европа се очаква да спадне с около 60 на сто през 2020 г., вследствие на коронавирусната пандемия, съобщи Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), предаде news.gtp.gr. 60% се равняват на близо 705 млн. пасажери.

Въпреки че през последните месеци на европейския пазар се наблюдава увеличение на броя на полетите, благодарение на отварянето на границите между страните от Шенгенското пространство и европейските страни извън него, пътуванията по въздух все още са с над 50 % по-малко спрямо същия период през 2019 г. Възстановяването на сектора в Европа също остава несигурно заради втората вълна на пандемията и по-широкото глобално икономическо въздействие, което може да има, коментират от  IATA.

Спадът на пътническия трафик през тази година във Франция, Обединеното кралство и Германия е в размер на 65 %. Следват ги  Испания и Италия с 63 на сто всяка. В  Гърция и Австрия пътувалите с въздушен транспорт са намалели с 61 %.  Европейската страна, която се очаква да получи най-големия удар, е Норвегия, където  пътниците ще се понижат с цели 79 %.

От Асоциацията подчертават още, че отрицателното въздействие на COVID-19  върху заетостта се е увеличило, тъй като пътувания по въздух не са се възстановили достатъчно бързо. Застрашените работни места в сферата на авиацията са повече от 7 млн. като в тях влиза и туристическия сектор. Броят им се увеличава с още 1 млн.  спрямо прогнозите, направени през месец юни.  

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…