САЩ спря полетите от Турция

 

Нито една авиокомпания няма да може да осъществява полети от турските летища до кое да е летище на територията на САЩ. Също така самолетите на турските компании няма да могат да кацат в Щатите, независимо откъде са излетели. Забраната е издадена от Федералната въздухоплавателна администрация (FAA) на САЩ и влиза в сила от днес, пише „Сега“.

В съобщение на сайта на американското посолство в Анкара се казва, че сигурността на летище "Ататюрк" в Истанбул е нарушена и като основен превозвач и ползвател на услугите на летището "Turkish Airlines" вече не е безопасна за полети компания.

FAA забранява на американски компании да летят до Турция, но това е почти без значение, тъй като Delta, единственият американски превозвач, който до скоро летеше до южната ни съседка, прекрати полетите през май 2016 г.

В съобщението на FAА не се казва колко дълго ще продължат ограниченията.

"FAA наблюдава положението в Турция в координация с нашите партньори в Държавния департамент и Министерството на вътрешната сигурност и ще актуализира ограниченията според развитието на ситуацията", се казва още в съобщението.

Забраната ще навреди изключително на турския национален превозвач Turkish Airlines, тъй като в плановете на компанията беше да разширят мрежата си от летища отвъд океана, на които кацат. В момента турските авиолинии имат редовни полети до Лос Анджелис, Ню Йорк, Атланта, Хюстън, Сан Франциско, Вашингтон и Чикаго.

Turkish Airlines е световен лидер в предлагането на комбинирани полети на далечни разстояния, като ползват летищата в Истанбул и Анкара за прекачване. В този сегмент те се конкурират основно с Emirates Airline, Etihad Airways и Qatar Airways.

Решението на FAA предизвика хаос на летищата, където в момента трябва да излетят самолети на турски авиокомпании към САЩ. Пътниците са пренасочвани към други авиолинии или към офисите на Tirkish Airlines за компенсации или настаняване в местен хотел.

 

Източник: http://big5.bg, 18.07.2016г.

ЖП транспорт

Христо Алексиев ще бъде за трети път служебен транспортен министър

Христо Алексиев ще бъде служебен транспортен министър за рекорден трети път, стана ясно след като президентът Румен Радев разпусна 47-ото народно Събрание и обяви състава на служебния кабинет Роден е […]

Воден транспорт

Де-мистификация на транспортните разходи за LNG доставки –как да ни излезнат сметките с  корабите с втечнен газ

к.д.п. Христо Папукчиев, експерт в областта на морския транспорт Напоследък темата за газовата независимост и енергийното оцеляване на България, а така също и на партньорите ни от ЕС се трансформира […]

ЖП транспорт

Приключиха пазарните консултации за внедряване на ERTMS в железопътния участък Русе-Каспичан

Приключиха пазарните консултации за внедряване на ERTMS – ниво 2, в железопътния участък Русе-Каспичан. Крайният срок за получаване на индикативни предложения от заинтересованите страни изтече на 26 юли 2022 г. […]