САЩ спря полетите от Турция

 

Нито една авиокомпания няма да може да осъществява полети от турските летища до кое да е летище на територията на САЩ. Също така самолетите на турските компании няма да могат да кацат в Щатите, независимо откъде са излетели. Забраната е издадена от Федералната въздухоплавателна администрация (FAA) на САЩ и влиза в сила от днес, пише „Сега“.

В съобщение на сайта на американското посолство в Анкара се казва, че сигурността на летище "Ататюрк" в Истанбул е нарушена и като основен превозвач и ползвател на услугите на летището "Turkish Airlines" вече не е безопасна за полети компания.

FAA забранява на американски компании да летят до Турция, но това е почти без значение, тъй като Delta, единственият американски превозвач, който до скоро летеше до южната ни съседка, прекрати полетите през май 2016 г.

В съобщението на FAА не се казва колко дълго ще продължат ограниченията.

"FAA наблюдава положението в Турция в координация с нашите партньори в Държавния департамент и Министерството на вътрешната сигурност и ще актуализира ограниченията според развитието на ситуацията", се казва още в съобщението.

Забраната ще навреди изключително на турския национален превозвач Turkish Airlines, тъй като в плановете на компанията беше да разширят мрежата си от летища отвъд океана, на които кацат. В момента турските авиолинии имат редовни полети до Лос Анджелис, Ню Йорк, Атланта, Хюстън, Сан Франциско, Вашингтон и Чикаго.

Turkish Airlines е световен лидер в предлагането на комбинирани полети на далечни разстояния, като ползват летищата в Истанбул и Анкара за прекачване. В този сегмент те се конкурират основно с Emirates Airline, Etihad Airways и Qatar Airways.

Решението на FAA предизвика хаос на летищата, където в момента трябва да излетят самолети на турски авиокомпании към САЩ. Пътниците са пренасочвани към други авиолинии или към офисите на Tirkish Airlines за компенсации или настаняване в местен хотел.

 

Източник: http://big5.bg, 18.07.2016г.