САЩ спря полетите от Турция

 

Нито една авиокомпания няма да може да осъществява полети от турските летища до кое да е летище на територията на САЩ. Също така самолетите на турските компании няма да могат да кацат в Щатите, независимо откъде са излетели. Забраната е издадена от Федералната въздухоплавателна администрация (FAA) на САЩ и влиза в сила от днес, пише „Сега“.

В съобщение на сайта на американското посолство в Анкара се казва, че сигурността на летище "Ататюрк" в Истанбул е нарушена и като основен превозвач и ползвател на услугите на летището "Turkish Airlines" вече не е безопасна за полети компания.

FAA забранява на американски компании да летят до Турция, но това е почти без значение, тъй като Delta, единственият американски превозвач, който до скоро летеше до южната ни съседка, прекрати полетите през май 2016 г.

В съобщението на FAА не се казва колко дълго ще продължат ограниченията.

"FAA наблюдава положението в Турция в координация с нашите партньори в Държавния департамент и Министерството на вътрешната сигурност и ще актуализира ограниченията според развитието на ситуацията", се казва още в съобщението.

Забраната ще навреди изключително на турския национален превозвач Turkish Airlines, тъй като в плановете на компанията беше да разширят мрежата си от летища отвъд океана, на които кацат. В момента турските авиолинии имат редовни полети до Лос Анджелис, Ню Йорк, Атланта, Хюстън, Сан Франциско, Вашингтон и Чикаго.

Turkish Airlines е световен лидер в предлагането на комбинирани полети на далечни разстояния, като ползват летищата в Истанбул и Анкара за прекачване. В този сегмент те се конкурират основно с Emirates Airline, Etihad Airways и Qatar Airways.

Решението на FAA предизвика хаос на летищата, където в момента трябва да излетят самолети на турски авиокомпании към САЩ. Пътниците са пренасочвани към други авиолинии или към офисите на Tirkish Airlines за компенсации или настаняване в местен хотел.

 

Източник: http://big5.bg, 18.07.2016г.

Въздушен транспорт

Корнелия Нинова: ГЕРБ се готви да даде 10 години гратис на концесионера на летище „София“

ГЕРБ се готви да даде 10 години гратис на концесионера на летище „София“, алармира през фейсбук страницата си лидера на БСП Корнелия Нинова. „Господин Борисов, вярно ли е, че правителството […]

Воден транспорт

Австралия се задръсти с празни контейнери

Транспортните фирми в Австралия призоваха контейнерните линейни оператори да пратят допълнителни контейнеровози, които да извозят празните контейнери от континента. Пред Loadstar Артур Цанерос, главен изпълнителен директор на ACFS Port Logistics, […]

Автомобилен транспорт

Одобриха трасето на АМ “Хемус”, минаващо през област В. Търново

Министерство на регионалното развитие и благоустройството даде зелена светлина на проекта за изграждане на трасето на АМ “Хемус”, което ще преминава през региона. Това стана факт, след като беше одобрен […]