Сътрудничество за Железопътната Инфраструктура: Среща между Министър Гвоздейков и Посланик Шимански

Сътрудничество за Железопътната Инфраструктура: Среща между Министър Гвоздейков и Посланик Шимански

Срещата между министъра на транспорта и съобщенията на Република България, Георги Гвоздейков, и посланика на Република Полша в България, Мачей Шимански, бележи важна стъпка към засилване на инвестициите в транспортната инфраструктура в Централна и Източна Европа.

Министър Гвоздейков подкрепя инициативата на Полша за сключване на обща декларация, която обединява 11 държави-членки на Европейския съюз в усилията им за подобрение на инфраструктурните проекти в региона.

Темите за стратегическите транспортни проекти ще бъдат в центъра на предстоящия форум на високо равнище, който е насрочен да се проведе в началото на септември в Полша.

В срещата бяха разгледани и възможностите за обмяна на опит на експертно ниво по отношение на развитието на железопътния транспорт. Министър Гвоздейков подчерта, че железопътният транспорт е в съгласие с политиките на Европейския съюз за насърчаване на екологични транспортни решения.

Гвоздейков добави, че България е ангажирана с ускорено развитие на своята железопътна инфраструктура и очаква да извлече ползи от опита и знанията на Полша в този сектор.

От своя страна, посланик Шимански представи мерките, които Полша предприема в областта на пътната безопасност. Той потвърди готовността на полските специалисти да споделят най-добрите си практики с българските експерти.

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…