СБА: Изпитите за шофьорски книжки в частни фирми

Изпитите за шофьори да се извършват от частни фирми, а държавата да има само контролни функции, предлагат от Съюза на българските автомобилисти (СБА).

Предложението излезе след скандала с купените книжки и арестите в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА или бившата ДАИ). То вече е изпратено в парламента, съобщава в. "Сега".

В Германия и Холандия от години е така – кандидатите за шофьори полагат изпити не пред чиновници, а пред частници, посочват от СБА. Веднага след арестите на директора Цветелин Цветанов и още 17 служители на ИААА главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че автомобилната инспекция е натоварена с прекалено много дейности и че като антикорупционна мярка трябва да й се отнемат някои функции.

Министърът на транспорта Ивайло Московски също коментира, че ще има реорганизация на мегаагенцията. От СБА предлагат в ИААА да остане само контролът над шофьорите и транспортните компании, а другите дейности да се "аутсорсват" – да се поверят на фирми, които да изпитват, да издават лицензи за обемни дейности.

Изпитващите организации няма да имат право да работят и като автошколи или да се занимават с транспортен бизнес, а работата им ще се контролира от Министерството на транспорта и МВР.

Идеята не е от вчера – през 2008 г. тогавашният министър на транспорта Петър Мутафчиев готвеше законови промени за поверяване на изпитите на частна фирма.

СБА смята, че проблемите с корупцията в този сектор няма да се разрешат с уволнения и обновяване на ръководството, а с разкъсване на връзките и разделяне на дейностите.

"Ако даден ръководител на ДАИ не участва в схемата, това го прави подчиненият му началник или друг служител. Трябва да се разбере, че смяната на един Цветанов, Божков, Киров (все бивши шефове на агенцията, бел.ред.) не води до нищо друго освен затъване на по-дълбоко в "пещерата", твърди инж. Емил Панчев, председател на СБА.

От автосъюза посочват, че в САЩ и Великобритания нямат задължителни шофьорски курсове, а само изпити. В Холандия от 1926 г. изпитите са пред частна фирма. В Германия две компании тестват кандидат-водачите. В Македония също дълго и безуспешно се борили с купуването на книжки, но за няколко месеца извадили изпитите от държавата и проблемът се решил.

Междувременно стана ясно, че КАТ ще проверят на 100% издадените шофьорски книжки в градовете, където бяха извършени арести при акцията с арестувания шеф на ДАИ Цветелин Цветанов.

Акцията на прокуратурата и ГДБОП от миналата седмица беше в 12 града, сред които София, Видин, Плевен, Габрово, Монтана, Мездра и Роман. В останалите областни дирекции ще се проверява избирателно определен процент от свидетелствата.

Източник : www.dir.bg

ЖП транспорт

Олег Петков: За да управляваш успешно железниците, трябва да си професионалист и да си отговорен пред обществото

март 20, 2023

За да управляваш успешно държавен железопътен транспорт ти трябват две задължителни качества – Чувство за отговорност пред обществото и професионални познания и практически опит.       За съжаление през […]

ЖП транспорт

Положението в железниците ни е трагично – не достигат кадри, заплащането е мизерно

март 17, 2023

Има критичен недостиг на кадри в железниците, а тези, които са останали получават заплащане доста под средното в страната. Тази констатация бе изведена на преден план по време на кръгла […]

Автомобилен транспорт

Започва стрителството на православен храм във ВТУ “Тодор Каблешков”

март 17, 2023

На 27 март 2023 г. от 11:30 часа ще бъде направена първа копка и полагане на основен камък на православен храм „Всички български светии“ в двора на Висшето транспортно училище […]