ScotRail ще стане държавна от април

Компанията за управление на влакове ScotRail е готова да бъде национализирана от 1 април 2022 г., което ще сложи край на франчайза на Abellio. Това съобщи министърът на транспорта на Шотландия Джени Гилрут (Gilruth) в парламента.

Холандската компания Abellio управлява франчайза от 2015 г., но договорът й е прекратен поради лошо представяне. (През август миналата година ScotRail заяви, че ще намали 300 железопътни услуги на ден от разписанието си).

От 1 април тази година ScotRail ще бъде публична собственост и ще бъде контролирана от шотландското правителство. Всички служители на ScotRail ще преминат към държавния орган „Транспорт Шотландия“.

Гилрут каза: „Въпреки че това е добра новина, е ясно, че все още трябва да се свърши много работа – и то в сътрудничество – за да се гарантира дългосрочната устойчивост на железопътните операции в Шотландия, за да се отговори най-добре на нуждите на хората, които всички представляваме.

„Искам да започна национален разговор за това как трябва да изглежда нашето ново начало за ScotRail – достъпна, устойчива, ориентирана към клиента железопътна пътническа услуга в Шотландия в свят след пандемия.

Министърът на транспорта покани избрани членове и железопътни съюзи да участват в национален разговор и да обсъдят бъдещето на железопътните услуги в Шотландия.

Гилрут каза, че очаква с нетърпение да работи с женски организации и британската транспортна полиция, за да подобри и направи системата на обществения транспорт безопасна за жените. Тя също така акцентира върху плановете за декарбонизация на железопътния транспорт, като заяви, че плановете са за пълно декарбонизиране на нашите железници до 2035 г.

„За да постигнем целите си за изменение на климата и целта ни да намалим автомобилните километри с 20% до 2030 г. – имаме нужда от шотландските железници“, отбеляза тя.

Gilruth каза още, че културата на публичната собственост ScotRail ще бъде изградена върху принципа Fair Work First (Честна работа на първо място), което подкрепя инвестициите в развитието на персонала, по-приобщаващото работно място и признаването на профсъюзите, наред с други.

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…