Сериозна ”нискобюджетна” конкуренция в Източна Европа

Експанзията на авиокомпанията Райънеър в Източна Европа е предизвикателство за Уиз еър, посочва Блумбърг, на която се позова БТА.

Най-голямата нискотарифна авиокомпания в Европа Райънеър холдингс (Ryanair Holdings Plc) навлиза още по-силно в Източна Европа, отколкото бяха първоначалните планове и така засилва съревнованието с Уиз еър холдингс (Wizz Air Holdings Plc), водещия нискотарифен авиопревозвач в региона, съобщи агенция Блумбърг.

От януари Райънеър обяви създаването на нови бази в София, Вилнюс, Букурещ и Тимишоара, а миналата седмица и в чешката столица Прага, с което те ще станат общо 84.

Базираната в Будапеща Уиз еър обслужва и петте дестинации и по този начин двата авиопревозвача ще влязат в пряко съревнование по някои линии.

Райънеър преди се застъпваше за подход на по-предпазлива експанзия в Източна Европа и разкри едва осем бази там, четири от които в Полша.

Говорителят на компанията Робин Кийли заяви, че промяната във виждането се дължи на факта, че тя вече е най-големият авиопревозвач по брой на пътниците на големи западноевропейски пазари като Испания.

Първоначално ангажиментът на ирландската авиокомпания към новите бази ще бъде скромен, като ще бъдат разположени 11 самолета Боинг 737 там от зимата, но през лятото на 2017 г. този капацитет ще бъде увеличен, каза още той.

Превозените от Райънеър пътници през 2015 г. са 101,4 милиона в сравнение с 19,2 млн. от Уиз еър, която от своя страна заяви на 23 март, че нетният й приход за приключилата на 31 март финансова година вероятно ще доближи най-благоприятната прогноза от 210 млн. евро, отбелязва Блумбърг.

Райънеър продължава да се разраства на западноевропейските пазари, включително в Германия, където присъствието на компанията бе слабо и се насочва към Берлин, Хамбург и Нюрнберг.

Източник : www.dir.bg

Симеон Ананиев
ЖП транспорт

Проф. Симеон Ананиев: От 30 години нищо не се прави за безопасността в жп транспорта

декември 1, 2022

Вчера отново имаше инцидент с влак. Той се блъсна в паднала скала по пътя София –Бургас, между Клисура и Христо Даново. Един от вагоните и локомотивът дерайлираха. Професор Симеон Ананиев, […]

ЖП транспорт

НКЖИ: Дъждът е причина за катастрофата на влака София – Бургас

декември 1, 2022

Дъждовното време е причинило свличането на земна маса, след което скала падна върху железопътната линия София – Бургас. Това заяви за „Хоризонт“ главният ревизор от „Национална компания железопътна инфраструктура“ Кирил […]

Автомобилен транспорт

Кабинетът засекрети тол системата като обект от национална сигурност

декември 1, 2022

С постановление на Министерския съвет Национално тол управление, което е част от структурата на Агенция „Пътна инфраструктура“, е определено за стратегически обект от значение за националната сигурност. Целта е обезпечаване […]