Сериозна ”нискобюджетна” конкуренция в Източна Европа

Експанзията на авиокомпанията Райънеър в Източна Европа е предизвикателство за Уиз еър, посочва Блумбърг, на която се позова БТА.

Най-голямата нискотарифна авиокомпания в Европа Райънеър холдингс (Ryanair Holdings Plc) навлиза още по-силно в Източна Европа, отколкото бяха първоначалните планове и така засилва съревнованието с Уиз еър холдингс (Wizz Air Holdings Plc), водещия нискотарифен авиопревозвач в региона, съобщи агенция Блумбърг.

От януари Райънеър обяви създаването на нови бази в София, Вилнюс, Букурещ и Тимишоара, а миналата седмица и в чешката столица Прага, с което те ще станат общо 84.

Базираната в Будапеща Уиз еър обслужва и петте дестинации и по този начин двата авиопревозвача ще влязат в пряко съревнование по някои линии.

Райънеър преди се застъпваше за подход на по-предпазлива експанзия в Източна Европа и разкри едва осем бази там, четири от които в Полша.

Говорителят на компанията Робин Кийли заяви, че промяната във виждането се дължи на факта, че тя вече е най-големият авиопревозвач по брой на пътниците на големи западноевропейски пазари като Испания.

Първоначално ангажиментът на ирландската авиокомпания към новите бази ще бъде скромен, като ще бъдат разположени 11 самолета Боинг 737 там от зимата, но през лятото на 2017 г. този капацитет ще бъде увеличен, каза още той.

Превозените от Райънеър пътници през 2015 г. са 101,4 милиона в сравнение с 19,2 млн. от Уиз еър, която от своя страна заяви на 23 март, че нетният й приход за приключилата на 31 март финансова година вероятно ще доближи най-благоприятната прогноза от 210 млн. евро, отбелязва Блумбърг.

Райънеър продължава да се разраства на западноевропейските пазари, включително в Германия, където присъствието на компанията бе слабо и се насочва към Берлин, Хамбург и Нюрнберг.

Източник : www.dir.bg

Избрани

Гвоздейков: Ревизия ще покаже какво е харчено в транспортното министерство в последните 3 месеца

юни 8, 2023

Ще разпоредя ревизия в моите подведомствени организации и на държавните предприятия. Ще се проверява какво е харчено за последните 3 месеца и какви разходи са правени. Това каза след заседанието […]

Автомобилен транспорт

Екологичният транспорт и възстановяването на “Български пощи” сред приоритетите на новия министър на транспорта

юни 7, 2023

Инж. Георги Гвоздейков, новоназначеният министър на транспорта и съобщенията, обяви, че ще се фокусира върху прилагането на екологични транспортни решения като ключов приоритет на своя мандат. Това беше обявено по […]

Избрани

Андрей Цеков – министър на регионалното развитие и благоустройството

юни 7, 2023

Андрей Цеков – министър на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков е роден в София. Завършва Първа английска езикова гимназия в столицата и Юридическия факултет на Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Специализира […]