Шанхай най-натовареното контейнерно пристанище в света

 

Шанхай запази титлата си за най-натоварено контейнерно пристанище в света за пета поредна година, като увеличи преднината си пред най-големия си съперник – Сингапур.

35,2 млн. TEU са били обработени на китайското пристанище през миналата година, а в Сингапур броят на обработените единици е 33,9 млн. Maritime.bg припомня, че през 2013 година само 1 млн. единици разделяше двете пристанища.

7 от най-натоварените контейнерни терминали в света се намират в Китай. Шанхай, Шънджън и други портове в народната република доминират световния пазар, докато портовете в Нинго изпревариха южнокорейския Пусан на петата позиция.

През 2014 година бе наблюдавана сериозна надпревара и между шипинговите компании, които включват на пазара все по-големи контейнеровози в отговор на увеличеното търсене. С 3,8 процента се е увеличила световната търговия за миналата година, според данни на Международния валутен фонд.

През първите 11 месеца на 2014г. са били обработени 124 млн. контейнерни единици, с което се отчита 4,3-процентно увеличение спрямо година по-рано, според данните на Container Trade Statistics.

Източник: Maritime.bg

 

Воден транспорт

БСП: ГЕРБ бърза да назначи „политически калинки“ в края на мандата

В края на мандата си ГЕРБ се опитва да овладее колкото се може повече властови структури чрез назначаването на директори на държавни предприятия, това обяви депутатът от  БСП Христо Проданов. […]

Автомобилен транспорт

Автобусни превозвачи кандидатстват за финансова помощ от утре

От днес автобусните превозвачи може да кандидатстват по мярката за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за бранша. Общият ресурс на схемата е 30 млн. лв., като всяка фирма може да […]

Автомобилен транспорт

Лобизъм сви три пъти прогнозните приходи от тол-системата

Лобистките „хватки“, прилагани  активно и системно от фирмите за тежкотоварен автомобилен транспорт  у нас, са  основната причина приходите  от въведената на 1 март тол система да паднат  три пъти под […]