Шефът на ЖП администрацията: ЕК не може да ни накаже, защото не сме нарушили правилата при сливането на БДЖ

“Европейската комисия не може да ни накаже, понеже не сме нарушили нейните правила. Процедурата по вливането на пътническите и товарни превози в НК “БДЖ’ няма да има нужда да бъде нотифицирана от Брюксел”, категоричен бе изпълнителният директор на ИА “Железопътна администрация” Веселин Василев по време на представянето на пътната карта за развитие на БДЖ.

Български държавни железници ще се преобразуват в национална компания до септември. Това заяви заместник-министърът на транспорта и съобщенията Илия Илиев.

Министерството на транспорта и съобщенията предвижда поредица от политически и юридически действия, като първата стъпка вече е направена.

Предстои публично обсъждане с работодателските и неправителствени организации, като подробностите ще бъдат представени пред Комисията по транспорт и съобщения на Народното събрание.

Пътната карта предвижда десет стъпки. Те очертават пътя към промяна и развитие на Българските държавни железници, обясни заместник-министър Илиев.

Заедно с юридическата част на преструктурирането има редица съпътстващи действия, свързани с разработване на петгодишен бизнес план, намаляване на времето за пътуване на дълги разстояния, повишаване на стандарта на обслужване, осигуряване на транспортна свързаност с европейската железопътна система и др.

летище бургас
Въздушен транспорт

БХРА настоява за връщане на държавен контрол над летище Бургас за спасяване на туризма в Южното Черноморие

февруари 27, 2024

В заявление на заместник-председателя на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Веселин Налбантов, бе изразена необх…

граничен пункт до рудозем
Избрани

Скоростен път до Пампорово и Рудозем?

февруари 26, 2024

В рамките на стремежа към модернизация на транспортната инфраструктура в България, Министерството на регионалното развитие и благоустрой…