„Шел“ получи окончателно разрешение да сондира за петрол в Арктика

САЩ дадоха на "Шел" (Royal Dutch Shell) окончателно разрешение в понеделник да възобновят проучването и добива на нефт и газ в Северния ледовит океан за първи път от 2012 г. насам, предаде "Ройтерс".

Министерството на вътрешните работи на САЩ е разрешило на компанията да сондира в богатотo на петрол Чукотско море срещу северозападния бряг на Аляска. "Шел" спря програмата си в региона през 2012 г. след серия от технически проблеми, включително загубата на една платформа, от която трябваше да бъдат спасени 18 работници.

Суровите условия в Чукотско море обезкуражава други петролни компании да работят там.

Организации за защита на околната среда се противопоставят на офшорните сондажи в арктически води, тъй като промишлената дейност може да навреди на полярните мечки, моржовете, тюлените и застрашените китове, които вече са в опасност заради затоплянето на климата и намаляването на полярните ледове. Според природозащитниците петролните компании не са показали, че могат да почистят евентуални разливи в северните ледовити води.

Според "Ройтерс" разрешението е било дадено едва след като компанията е поправила ледоразбивача "Феника", който превозва оборудване за сондажите. Преди близо месец компанията получи ограничено разрешение за сондажни дейности "само в горните секции на кладенците".

"Шел" правеше сондажи в Чукотско море през 1989-1990 г. и откри природен газ, както и данни за наличие на петрол. Сега компанията се надява да открие в района голямо петролно находище.
Ледоразбивачът има две важни задачи в програмата за търсене на петрол в Арктика – той трябва да осигури безопасното придвижване на петролните платформи при поява на ледове и превозва "тапи" за херметизация на кладенците при евентуално изтичане на петрол заради авария или други непредвидени събития.

Според изчисления на Геоложката служба на САЩ в Арктика има все още неоткрити петролни находища с общи запаси от 90 млрд. барела технически добиваем петрол, което се равнява на 13 процента от световните неразработени резерви.

В коментар за решението, изпълнителният директор на "Грийнпийс" Ани Ленард заяви: "Миналата седмица президентът Обама каза, че изменението на климата поставя Аляска на "предните линии на едно от най-големите предизвикателства пред нас този век ", а днес одобри плановете на "Шел" да сондират за петрол в Арктика … Обявяването на обиколка на Аляска, за да се акцентира върху изменението на климата дни преди да даде на "Шел" окончателното одобрение да сондира в Северния ледовит океан е дълбоко лицемерна постъпка.

"Одобрението на администрацията на Обама оставя съдбата на Арктика в ръцете на "Шел" това лято. Но това не означава, че бъдещето на Арктика трябва да бъде в ръцете на компанията.

"Докато президентът Обама е постигнал известен напредък по време на мандата си за намаляване на вредните емисии, наследството му в областта на екологията ще се определя от стъпките, които той предприема, за да се запазят изкопаемите горива в земята.

"Президентът знае колко голямо е движението да се спаси Арктика и да се запазят изкопаемите горива в земята и то само ще се разрасне, ако той не се сложи край на този катастрофален план", гласи изявлението.

Източник : dnevnik.bg
 

Автомобилен транспорт

Впечатляващите параметри на първата S-класа на батерии

Най-после Mercedes-Benz представи дългоочаквания си електрически флагман EQS, който стана „първият луксозен модел на подбранда Mercedes-EQ”. Той е първият модел, качен на платформата MEA за електрически модели, като представлява своеобразна […]

Автомобилен транспорт

Европейците подкрепят идеята за забрана на двигателите с вътрешно горене от 2030 г.

По-голямата част от анкетираните жители на европейските градове подкрепят общоевропейската инициатива за прекратяване на продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2030 г., за да се намалят емисиите […]

ЖП транспорт

Сименс мобилити: Не сме съгласни с начина на провеждане на поръчката на БДЖ за нови мотриси

Във връзка с решението на „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД от 05.04.2021 г. за прекратяване на процедура по ЗОП с предмет: „Доставка и гаранционна поддръжка на до 16 броя новопроизведени […]