Шест деца са пострадали за две години при игра върху вагони

Български държавни железници (БДЖ) излязоха с официална позиция за поредният инцидент с дете, пострадало от волтова дъга при опита да си направи т.нар. “екстремно селфи”. 14-годишният Даниел е с изгаряния над 60%, в изкуствена кома е и лекари във Варна се борят за живота му, съобщи “Трафикнюз”.

“За последните две години шест деца са станали жертва на волтова дъга, докато са играли върху вагони и локомотиви в опит да си направя селфи”, информират от БДЖ и дават повече информация за инцидента.

“При последния случай във Варна от събота, 22 април, група деца на около 14 години издебват кога охраната на депото тръгва на обход из депото и едно от тях започва да се катери върху локомотив, който му е харесал за снимка. Цялото депо е маркирано със знаци за опасност и предупреждения за риска от волтова дъга. По норматив контактната мрежа се намира на височина между 5,8 м. и 6 м. Момчето се качва върху локомотива и е протегнало ръка с телефона си, за да си направи снимка. Удрят го 25 хиляди волта напрежение и се чува силен гръм”, пишат от компанията.

“Преподавател по техника на високите напрежения от Техническия университет в София коментира, че в момента на токовия удар се развива температура от над 6 хиляди градуса, а въздухът става на плазма. Разстояние от 2 м. и по-късо до контактната мрежа е директен риск за живота, като кой е моментът в който ще се появи волтовата дъга, зависи от влажността на въздуха и от жеста на посягане към мрежата”, пише в позицията на БДЖ.

Експертът също така пояснява, че Даниел е извадил огромен късмет. Получила се е ударна вълна, която го е изхвърлила от локомотива. Налице са били и други две възможности, които са щели да са фатални. Едната от тях е дъгата да „прикове“ детето върху металната повърхност на локомотива и момчето да стане на въглен на мига, а другата – да се скъса контактната мрежа и проводникът с протичащия по него ток да падне върху детето и отново да го изпепели.

При инцидента във Варна момчето е останало живо. “Другият късмет на детето е, че е възникнал само един заряд и веднага след това автоматичната защита на електропровода се е включила и това е предотвратило още един унищожителен удар”, пише в позицията на БДЖ.

“По време на инцидента младежът е с трима или четирима приятели – по свидетелство на постовия стрелочник. В мига, когато момчето пада, неговите „приятели“ се разбягват и дори не проверяват какво е станало с техния другар.

По данни на работещите в депото, няколко пъти месечно деца се промъкват и опитват да се катерят по машините, за да си правят селфи. За тях следят както работещите в депото, така и служителите на съседния автосервиз, които започват да крещят ако видят деца да навлизат в територията на депото, за да ги чуят и охранителите”, обясняват от железопътната компания.

Ученици вече са заснели обучителен филм за гигантския риск от модата да се снима под жиците с 25 хиляди волта напрежение. Той е създаден по програмата „Опасни игри“ – национална кампания, подкрепена от БДЖ, Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ), МВР, Столична община и Държавна агенция за закрила на детето, като ръководител на проекта. От БДЖ обясняват, че са били изработени информационни брошури, съвместно с БДЖ и НКЖИ, одобрени по този проект и разпространени още от септември, 2016 г. по гари и училища. От БДЖ е изготвен информационен електронен продукт за Правилата за безопасно поведение в районите на железопътния транспорт.

Поредният инцидент обаче сочи, че мерките не са достатъчни и учениците продължават с рисоквата мода.

“Националната кампания е създадена с идеята, че деца ще обучават други деца. В тази връзка, за пълната липса на приятелско отношение говори фактът, че момчетата, придружавали пострадалия от волтовата дъга, дори не са опитали да разберат дали той е жив, а са хукнали накъдето им видят очите.

Ако медиите успеят да открият кои са другите деца, поощрили смъртоносната игра, БДЖ ще приобщи и тези млади хора към своята кампания и ще даде на тях и семействата им изчерпателна информация за гигантския риск, който крият забавите на ръба на живот”, обясняват от железопътната компания.