Шофьори се самотестват за алкохол с дрегери купени от интернет

Апаратите за тест за алкохол се купуват в интернет само срещу 7 лв. Шофьорите масово са луднали по евтини дрегери. Тестват се сами, преди да седнат зад волана. Явлението се наблюдава от няколко дни в Кюстендил и Перник, а куриерските фирми в града не насмогват на поръчките от страна на жителите на областните градове.

Апаратите се предлагат срещу скромната цена от 6.99 лв. в интернет извършат същата работа като професионалните технически средства на катаджиите. Заради зачестилите проверки и десетките хора, останали без свидетелство за управление на МПС, кюстендилци се изхитриха и решиха да се снабдят с подобно средство.

„Сега ако пия две бири мога постоянно да се тествам и да разбера дали ще отчете над допустимите 0, 5 промила. Вземат се книжки постоянно, а и е опасно ако човек е пил и шофира. Заради това аз ще съм постоянно с дрегера. Ако видя, че покаже над допустимото оставям колата, където съм и продължавам пеша", категоричен е 34 годишен кюстендилец.

Над 20 човека вече са получили пратките си, а заявките продължават да валят. „За всеки е ясно, че не трябва да се пие и кара, но все пак това ще помогне на самия шофьор да прецени дали трябва да се качи зад волана. Преди време аз изпих само една бира с две цигари и им отчете 0,8 промила. Имах много проблеми и то без да съм злоупотребил с високо градусовите напитки", коментира друг кюстендилски шофьор, снабдил се с евтиния дрегер.

Един от ентусиастите дори реши да експериментира. След изпиването на бира и половина, техническото средство отчете 0,4 промила алкохол. „Въпреки дрегера всеки един от нас е длъжен да се съобразява с това какво прави. Пияните шофьори са сред най-опасните на пътя и заради тях най-често стават катастрофи, дори с фатален край“. Експеримент 15 минути по-късно с 50 грама водка отчете на дрегера 1,9 промила алкохол. Шофьорите се тестват сами с апаратчетата за алкохол.

Източник: crossdisplay.bg/