Ще се мисли промяна на участък от магистрала Струма заради уникална археология

 

 Промяна на трасето в Дупнишко е невъзможно, но Министерството на културата и Агенция "Пътна инфраструктура" ще преговарят за инженерно решение

Министерството на културата ще преговаря с Агенцията “Пътна инфраструктура” за промяна в проекта на магистрала “Струма”, за да се запази уникалното неолитно селище край с. Мурсалево (Дупнишко), което беше открито при строителството.

Това стана ясно при днешното посещение на служебния министър на културата Мартин Иванов на обекта, съобщава БТА.

Иванов обясни, че ще се търсят варианти магистралата да “прескочи” археологическите находки. Министерството на културата предлага да се намери инженерно решение, което да е технически възможно за реализация и изпълнимо от финансова гледна точка.

От Пътната агенция вече са отхвърлили като вариант изместването на трасето, тъй като това ще доведе до сериозни загуби.

Културният министър посочва, че предстои среща с председателя на Управителния съвет на Агенцията Лазар Лазаров, заедно с ръководителя на разкопките проф. Васил Николов.

Археолозите ще настояват Агенцията да им даде повече време за разкопките. В момента се водят преговори за удължаването на работата на специалистите до края на ноември, но това няма да е достатъчно за проучването на обекта и археолозите се надяват да имат възможност да работят на терен още три месеца през пролетта.

Археологическият обект край с. Мурсалево е отпреди 8000 години. Находката е от ранния неолит – около 5800 г. пр. хр., разказва проф. Николов, като допълва, че може да се направи музей на открито.

Археолозите предлагат да се откупят от частните им собственици имотите, в които се разполага останалата част от селището, за де проучи участъкът изцяло.

До момента археолозите са установили около 20 сгради, но се предполага, че те са поне два пъти повече. Селището е уникално за Балканите, с изключително точна планировка.

Находките, изкопани през последните пет месеца, показват ранно-земеделска култура, част от първата европейска цивилизация. Културният министър се е впечатлил от откритите жилища на два етажа. “Даже през Възраждането сгради на два етажа са били рядкост. Това е световна урбанистична култура – има го и при нас десетки хиляди години преди всички", коментира той.

"Предците ни са ни оставили примери за световна култура и не може да се отнесем към това наследство с лека ръка. Изобщо българската култура и история ни дават много поводи за гордост, а ние се отнасяме към тях по немарлив начин. Искам през следващите няколко седмици, които ми остават в министерството, да ви покажа тъжната картина на задкулисието на българската култура и история, като започнем с посещение в българския филмов център", посочва министърът.

Източник: http://www.investor.bg/, 10.09.2014г.

Градски транспорт

Граждани проплакаха: Поражения и в жилищата край метрото в „Хаджи Димитър“

 Редактор: Ралица БратановаP Три дни след като метрото в района на „Хаджи Димитър“ спря, а релсите се надигнаха наши зрители сигнализираха – започват същите процеси и в близките до проблемната метростанция жилищни блокове.  […]