Ще се мисли промяна на участък от магистрала Струма заради уникална археология

 

 Промяна на трасето в Дупнишко е невъзможно, но Министерството на културата и Агенция "Пътна инфраструктура" ще преговарят за инженерно решение

Министерството на културата ще преговаря с Агенцията “Пътна инфраструктура” за промяна в проекта на магистрала “Струма”, за да се запази уникалното неолитно селище край с. Мурсалево (Дупнишко), което беше открито при строителството.

Това стана ясно при днешното посещение на служебния министър на културата Мартин Иванов на обекта, съобщава БТА.

Иванов обясни, че ще се търсят варианти магистралата да “прескочи” археологическите находки. Министерството на културата предлага да се намери инженерно решение, което да е технически възможно за реализация и изпълнимо от финансова гледна точка.

От Пътната агенция вече са отхвърлили като вариант изместването на трасето, тъй като това ще доведе до сериозни загуби.

Културният министър посочва, че предстои среща с председателя на Управителния съвет на Агенцията Лазар Лазаров, заедно с ръководителя на разкопките проф. Васил Николов.

Археолозите ще настояват Агенцията да им даде повече време за разкопките. В момента се водят преговори за удължаването на работата на специалистите до края на ноември, но това няма да е достатъчно за проучването на обекта и археолозите се надяват да имат възможност да работят на терен още три месеца през пролетта.

Археологическият обект край с. Мурсалево е отпреди 8000 години. Находката е от ранния неолит – около 5800 г. пр. хр., разказва проф. Николов, като допълва, че може да се направи музей на открито.

Археолозите предлагат да се откупят от частните им собственици имотите, в които се разполага останалата част от селището, за де проучи участъкът изцяло.

До момента археолозите са установили около 20 сгради, но се предполага, че те са поне два пъти повече. Селището е уникално за Балканите, с изключително точна планировка.

Находките, изкопани през последните пет месеца, показват ранно-земеделска култура, част от първата европейска цивилизация. Културният министър се е впечатлил от откритите жилища на два етажа. “Даже през Възраждането сгради на два етажа са били рядкост. Това е световна урбанистична култура – има го и при нас десетки хиляди години преди всички", коментира той.

"Предците ни са ни оставили примери за световна култура и не може да се отнесем към това наследство с лека ръка. Изобщо българската култура и история ни дават много поводи за гордост, а ние се отнасяме към тях по немарлив начин. Искам през следващите няколко седмици, които ми остават в министерството, да ви покажа тъжната картина на задкулисието на българската култура и история, като започнем с посещение в българския филмов център", посочва министърът.

Източник: http://www.investor.bg/, 10.09.2014г.

Воден транспорт

БСП: ГЕРБ бърза да назначи „политически калинки“ в края на мандата

В края на мандата си ГЕРБ се опитва да овладее колкото се може повече властови структури чрез назначаването на директори на държавни предприятия, това обяви депутатът от  БСП Христо Проданов. […]

Автомобилен транспорт

Автобусни превозвачи кандидатстват за финансова помощ от утре

От днес автобусните превозвачи може да кандидатстват по мярката за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за бранша. Общият ресурс на схемата е 30 млн. лв., като всяка фирма може да […]

Автомобилен транспорт

Лобизъм сви три пъти прогнозните приходи от тол-системата

Лобистките „хватки“, прилагани  активно и системно от фирмите за тежкотоварен автомобилен транспорт  у нас, са  основната причина приходите  от въведената на 1 март тол система да паднат  три пъти под […]