Ще се возим на високоскоростен влак София – Истанбул

Пускането на високоскоростен влак между София и Истанбул и газова връзка за доставки от Азербайджан през Турция за България са двата инфраструктурни проекта, обсъдени от премиерите на България и Турция Бойко Борисов и Ахмет Давутоглу в София. 

"Ще осъществим и големи транспортни проекти, сред тях е скоростен влак София-Истанбул. Ще свържем България с Турция с интерконекторна газова връзка за доставка на газ от Азербайджан", заяви Давутоглу, цитиран от БТА.

Надявам се скоро министрите на транспорта да ни поканят на откриването на жп линия между България и Турция, по която влаковете да се движат със скорост 180 – 190 километра в час", допълни Борисов. 

Българският премиер подчерта, че за да има благоденствие и социални придобивки, е нужен растеж на икономиката, който пък зависи и от големите международни проекти, на които пречи конфликтът. Той пожела над България и границите й да има мир и призова двете страни към разум. 

Междувременно БСП се противопостави символично на визитата  като парламентарната й група и симпатизанти положиха цветя на паметника на Цар Освободител за падналите за освобождението на България. "България се намира в особена ситуация и трябва да си дава много ясна сметка за знаковите посещения и за евентуалните ангажименти, които биват поставени. Ясни са чувствата на българския народ към освободителката Русия и този знак е едно символно предупреждение за всички онези български държавници, които, без да се съобразяват с националните интереси на българския народ, и могат да пристъпят към поемане на ангажименти, които са в пряк контраст с интересите на българската държава"заяви говорителят на партията Атанас Мерджанов, цитиран от БТА.

Членове, симпатизанти и депутати от "Атака" проведоха митинг срещу турската политика и присъединяването на Турция в ЕС, който започна пред паметника на Цар Освободител и завърши пред БНБ. 

Източник: b2bmedia.bg

Автомобилен транспорт

Обходният път на Бургас ще струва по-скъпо от строежа на магистрала „Хемус“

Започна строителството на северния обходен път на Бургас, съобщи агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Трасето с дължина от 4.7 км и ще струва 57 млн. лв. с ДДС. Това означава, че […]

Въздушен транспорт

Христина Янкова ще е новият председател на борда на „Летище София“ ЕАД

Христина Янкова ще е бъдещият председател на Съвета на директорите на „Летище София“ ЕАД. Това е окончателното решение на Комисията за номиниране, която я класира на първо място в проведения […]