Ще се возим на високоскоростен влак София – Истанбул

Пускането на високоскоростен влак между София и Истанбул и газова връзка за доставки от Азербайджан през Турция за България са двата инфраструктурни проекта, обсъдени от премиерите на България и Турция Бойко Борисов и Ахмет Давутоглу в София. 

"Ще осъществим и големи транспортни проекти, сред тях е скоростен влак София-Истанбул. Ще свържем България с Турция с интерконекторна газова връзка за доставка на газ от Азербайджан", заяви Давутоглу, цитиран от БТА.

Надявам се скоро министрите на транспорта да ни поканят на откриването на жп линия между България и Турция, по която влаковете да се движат със скорост 180 – 190 километра в час", допълни Борисов. 

Българският премиер подчерта, че за да има благоденствие и социални придобивки, е нужен растеж на икономиката, който пък зависи и от големите международни проекти, на които пречи конфликтът. Той пожела над България и границите й да има мир и призова двете страни към разум. 

Междувременно БСП се противопостави символично на визитата  като парламентарната й група и симпатизанти положиха цветя на паметника на Цар Освободител за падналите за освобождението на България. "България се намира в особена ситуация и трябва да си дава много ясна сметка за знаковите посещения и за евентуалните ангажименти, които биват поставени. Ясни са чувствата на българския народ към освободителката Русия и този знак е едно символно предупреждение за всички онези български държавници, които, без да се съобразяват с националните интереси на българския народ, и могат да пристъпят към поемане на ангажименти, които са в пряк контраст с интересите на българската държава"заяви говорителят на партията Атанас Мерджанов, цитиран от БТА.

Членове, симпатизанти и депутати от "Атака" проведоха митинг срещу турската политика и присъединяването на Турция в ЕС, който започна пред паметника на Цар Освободител и завърши пред БНБ. 

Източник: b2bmedia.bg

ЖП транспорт

Железничари с отворено писмо до транспортния министър

На дневен ред може би е необходимо предприемането на стъпки за изготвяне и приемане на национална транспортна политика, както и актуализиране на търговските политики в железопътните дружества с цел привличане […]

ЖП транспорт

Бившият директор на НКЖИ Красимир Папукчийски стана зам.-министър на транспорта

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев са назначени трима заместник-министри. На длъжността заместник-министър на транспорта и съобщенията е назначен Красимир Папукчийски. Заемал е различни ръководни длъжности в Национална компания „Железопътна […]

Автомобилен транспорт

АПИ обяви обществена поръчка за проект на магистрала “Гюешево – Дупница“

Агенция „Пътна инфраструктура“ днес стартира обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на идеен и технически проект с подробен устройствен план – парцеларен план за изграждането на автомагистрала „Гюешево […]