Ще се возим на високоскоростен влак София – Истанбул

Пускането на високоскоростен влак между София и Истанбул и газова връзка за доставки от Азербайджан през Турция за България са двата инфраструктурни проекта, обсъдени от премиерите на България и Турция Бойко Борисов и Ахмет Давутоглу в София. 

"Ще осъществим и големи транспортни проекти, сред тях е скоростен влак София-Истанбул. Ще свържем България с Турция с интерконекторна газова връзка за доставка на газ от Азербайджан", заяви Давутоглу, цитиран от БТА.

Надявам се скоро министрите на транспорта да ни поканят на откриването на жп линия между България и Турция, по която влаковете да се движат със скорост 180 – 190 километра в час", допълни Борисов. 

Българският премиер подчерта, че за да има благоденствие и социални придобивки, е нужен растеж на икономиката, който пък зависи и от големите международни проекти, на които пречи конфликтът. Той пожела над България и границите й да има мир и призова двете страни към разум. 

Междувременно БСП се противопостави символично на визитата  като парламентарната й група и симпатизанти положиха цветя на паметника на Цар Освободител за падналите за освобождението на България. "България се намира в особена ситуация и трябва да си дава много ясна сметка за знаковите посещения и за евентуалните ангажименти, които биват поставени. Ясни са чувствата на българския народ към освободителката Русия и този знак е едно символно предупреждение за всички онези български държавници, които, без да се съобразяват с националните интереси на българския народ, и могат да пристъпят към поемане на ангажименти, които са в пряк контраст с интересите на българската държава"заяви говорителят на партията Атанас Мерджанов, цитиран от БТА.

Членове, симпатизанти и депутати от "Атака" проведоха митинг срещу турската политика и присъединяването на Турция в ЕС, който започна пред паметника на Цар Освободител и завърши пред БНБ. 

Източник: b2bmedia.bg

Разкриваме предстоящите промени в железопътния пътнически транспорт в България: нов конкурент на БДЖ ще влезе на сцената от 2025. Научете подробности за избора на превозвач
ЖП транспорт

“Пимк” получи лиценз за жп превоз

март 28, 2024

Българските държавни железници (БДЖ) са пред прага на значими промени, тъй като се очаква прекратяването на техния дългогодишен монопол в ж…