Шум, натоварен трафик и замърсяване от километричните колони от тирове в село Кардам

Снимка: БГНЕС

ГКПП „Йовково” е изключително натоварен, но заради малкия му капацитет, преминават по около 300 автомобила средно на ден.

Жителите на пограничното село Кардам отново настояват за разрешаване на проблема с тежките камиони, които образуват километрични колони в центъра му. В разгара на лятото се засилва и потокът от туристи с леки коли от северната ни съседка. Хората се притесняват както от пътни инциденти, така и от шума и мръсотията, с която се сблъскват ежедневно.

ГКПП „Йовково” е изключително натоварен, но заради малкия му капацитет, преминават по около 300 автомобила средно на ден. Останалите са принудени да чакат, понякога и повече от денонощие. От интензивния тежкотоварен трафик най-потърпевши са жителите на съседното село.

В летния сезон повече деца гостуват тук, селото пък е с повече възрастни хора, които идват за хляб до магазина всяка сутрин, до пощата, до кметството и пресичането на главния път е цяло предизвикателство! В петък имаше един камион, който си правеше почивката на пешеходната пътека, единствената в селото!”, заяви Георги Събев, кмет на село Кардам.

“Когато има опашки съм като пазач: сутрин трябва да ставам в 5 часа, да размествам камионите, за да можем да си изкараме колите за работа. Проблемът е, че те, като е в почивка и не може да мръдне тира”, казва Георги Атанасов.

Вечер е шумно, а хората не могат да спят.  Община Генерал Тошево организира кампанийно почистване на трасето от селото до гранични пункт, защото ресурс за повече няма.

“Около 10 тона отпадък – с нашите деца изчистихме боклуците на международните шофьори и държавата я нямаше за съжаление”, посочи Валентин Димитров, кмет на община Генерал Тошево.
Ремонтът на пътя Генерал Тошево – Кардам, чийто край не се вижда, допълнително утежнява обстановката.

“Пътят продължава да пропада, предвид на тази колона от натоварени превозни средства, която стои десетки часове. Не знам за кога се предвижда основният ремонт на път II – 29, но това е наложително. Вече трета година стоим с табели: Пътят е в ремонт”, обясни Георги Събев.

В отговор на наше запитване от АПИ отговориха, че основен ремонт се предвижда на 32 километра от пътя Добрич – ГКПП „Йовково”, но тръжната процедура е спряна, заради обжалване. Ремонтът обаче не включва ново строителство, което да облекчи трафика. За евентуална трета лента или буферен паркинг въпросът трябва да се реши на ниво Министерски съвет.

“Чакаме Шенген общо взето. Няма как да има уширение към момента и ако се прехвърля топката на местната власт, мисля че не е уместно. Републикански път, за който трябва да си носи отговорността държавата”, подчерта Валентин Димитров. В същото време хората в Кардам, които нямат сили да чакат проблемът да се разреши от само себе си с приемането ни в Шенген, настояват за спешни мерки.

Повече гледайте във видеото.

Източник: Nova TV

волга
Автомобилен транспорт

Автомобилът “Волга” възкръсна (СНИМКИ)

май 21, 2024

Русия се насочва към местното производство на автомобили, след като ембаргото ограничи сериозно вноса и присъствието на чуждестранни авто…