Си Би Ес: Черните кутии на самолета на „Иджипт еър“ са открити

Черните кутии на катастрофиралия в четвъртък самолет А320 на египетската авиокомпания "Иджипт еър" са открити, съобщи в събота през деня телевизия Си Би Ес като се позова на източници от правителството на Египет. Това информира агенция ТАСС, цитирана от БТА.

От медията съобщават, че черните кутии се намират в района на гръцкия остров Карпатос, където бяха намерени първите отломки от лайнера и някои предмети – собственост на пътници и че в момента издирвателните екипи правят опити за изваждането им.

Египетското министерство на гражданската авиация обаче заяви, че сега не може да потвърди информацията, че са намерени бордовите самописци, съобщи телевизия "Ан Нахар" часове по-късно, цитирана от БТА. "Разпространяваната информация, че е открита черна кутия от самолета, засега не се потвърждава", заяви министерството. В изявлението се посочва, че въоръжените сили на Египет са "единствената страна, която осведомява министерството по въпроса като участник в издирвателната операция".

Самолетът, пътувал по маршрут Париж-Кайро, изчезна от екраните на радарите на около 280 километра от египетския бряг. Машината рязко изгуби височина, направи няколко завоя, после падна във водата.

На борда имаше 66 души – 56 пътници, сред които три деца, и 10 души екипаж. Според списъците на авиокомпанията на борда е имало граждани на 12 страни, повечето египтяни и французи.

Аварийна сигнализация, предупреждаваща за задимяване, се е задействала на борда на самолета минути преди катастрофата. Френското бюро за авиационни разследвания и анализи БЕА потвърди информацията.

Източник : www.dnevnik.bg

Симеон Ананиев
ЖП транспорт

Проф. Симеон Ананиев: От 30 години нищо не се прави за безопасността в жп транспорта

декември 1, 2022

Вчера отново имаше инцидент с влак. Той се блъсна в паднала скала по пътя София –Бургас, между Клисура и Христо Даново. Един от вагоните и локомотивът дерайлираха. Професор Симеон Ананиев, […]

ЖП транспорт

НКЖИ: Дъждът е причина за катастрофата на влака София – Бургас

декември 1, 2022

Дъждовното време е причинило свличането на земна маса, след което скала падна върху железопътната линия София – Бургас. Това заяви за „Хоризонт“ главният ревизор от „Национална компания железопътна инфраструктура“ Кирил […]

Автомобилен транспорт

Кабинетът засекрети тол системата като обект от национална сигурност

декември 1, 2022

С постановление на Министерския съвет Национално тол управление, което е част от структурата на Агенция „Пътна инфраструктура“, е определено за стратегически обект от значение за националната сигурност. Целта е обезпечаване […]